Oude tijden herleven in Groningen bij presentatie biografie Erik Nevland

Voetbalminnend Groningen was weer even ouderwets in de ban van Erik Nevland. Ter gelegenheid van de presentatie van zijn biografie ‘Nevland’ was de voormalige spits onlangs een week te gast in de stad waar hij vier jaar voetbalde. Niet in het minst tot zijn eigen verbazing bleek het spitsenfenomeen nog steeds immens populair. Al had een biografie wat hem betreft aanvankelijk niet gehoeven.

Met de tijdelijke terugkeer van de Noorse oud-spits in Groningen herleefden oude tijden in het Noorden. Erik Nevland was namelijk de belichaming van de transformatie van FC Groningen in de eerste jaren na de eeuwwisseling. Tijdens zijn komst in 2004 was de ‘Trots van het Noorden’ een zieltogende club die ploeterde onderin de Eredivisie. Groningen snakte naar succesvolle tijden als in de jaren ’80 en ’90. En jawel,  na de komst van ‘Erik de Viking’ veranderde de groen-witte formatie van trainer Ron Jans in een vaste subtopper die Europees voetbal speelde. De Groningers mochten in 2006 zelfs dromen van Champions League voetbal. Het kolkende nieuwe stadion Euroborg was ondertussen een onneembare vesting en Nevland vormde een droomkoppel met Luis Suárez.

Erik Nevland
Aanvoerder Erik Nevland (m) heeft gescoord bij FC Groningen. Een piepjonge Luis Suarez (l) en Koen van der Laak (r) vieren het doelpunt uitbundig mee.

De Noor werkte zich negentig minuten lang het snot voor de ogen, was wars van stellallures, scoorde belangrijke goals en was een van de aanjagers in het elftal. Een van de redenen dat hij in de Martinistad populairder was dan Luis Suarez. Zijn karakter en voetbalstijl pasten perfect bij het FC Groningen-dna.

En nu, dertien jaar na zijn vertrek uit Groningen, krijgt Nevland een biografie. Het boek ‘Nevland’ gaat in op zijn jeugd in Noorwegen, voetballen met Cantona bij Manchester United en natuurlijk zijn prachtige jaren bij FC Groningen. Ook zijn veelbesproken vertrek naar Fulham, waarbij hij uit eigen zak 500.000 euro moest betalen om de transfer in orde te kunnen maken, blijft niet onbeschreven.

“Ik zat helemaal niet te wachten op een biografie. Die is voor grote sportmensen, niet voor middelmatige voetballers als ik”

Een biografie over hemzelf? Dat had aanvankelijk helemaal niet gehoeven van hem. “Een biografie is voor grote sportmensen, niet voor middelmatige voetballers als ik.”

Maar de aandeelhouder wint. Dat geldt in dit geval geldt dat voor Ferdi Delies. De schrijver trekt een weekend op met de Noorse spits,  Nevland zelf leest Delies’ eerdere boek ‘Van Gammel hek naar stevig beton’ en gaat akkoord. “Uiteindelijk ben ik toch overstag gegaan”, vertelt de Noor. “Wat mij over de streep heeft getrokken? Ik had vertrouwen in het proces, er was een klik met Ferdi en het is toch mooi als je carrière ergens gedocumenteerd staat. Dat is nu gebeurd. Het resultaat is prachtig geworden.”

Signeersessie in Leek

Het is vrijdag 14 mei. Erik Nevland passeert nonchalant de poort van Sportpark Oostindië van VEV ’67 uit Leek. Hij heeft een doos biografieën in zijn hand, niet te beroerd zijn eigen levenswerk naar binnen te dragen. In zijn kielzog schrijver Ferdi Delies en diens vrouw Henriëtte. Ook zij tillen een doos boeken naar binnen. “Dit moet eerst wel genoeg zijn toch?”, verzucht Delies. “Als we meer nodig hebben, liggen er nog wel wat exemplaren in de auto.”

Het is de eerste signeersessie sinds de komst van Nevland in Nederland. Ze komen net uit de studio van TV Noord, waar ze te gast waren in een uitzending om over zijn boek te praten. Ferdi kijkt een beetje zenuwachtig om zich heen. Hoeveel mensen zullen er komen?

Zijn vrouw knikt even later naar hem dat hij zich niet druk hoeft te maken. De fans druppelen naar binnen, de sfeer is ontspannen. Ze nemen van alles mee om te laten signeren. De ‘Nevland’ Viking-muts, die ooit speciaal is gemaakt voor hem, oud-shirts en petjes. Erik Nevland gaat geduldig met de fans in gesprek. Mooie voetbalherinneringen worden opgehaald. Hij schrijft in elk boek een persoonlijke boodschap.

“Wat is je naam?”
“Dirk-Jan”
“Met een streepje?”
“Ja, met een streepje. Zo, je Nederlands is nog steeds dik in orde Erik!”

Nevland geniet. Hij is nog altijd immens populair in Groningen. In een gesprek met Henk de Haan gaf de oud-spits al aan dat hij in Groningen misschien wel populairder is dan in zijn thuisland.

Tegenwoordig is Erik Nevland in zijn thuisland directeur van de amateurtak van Viking FF. Wat zijn zijn ambities in het voetbalwereld? “Ik heb nu geen trainersambities, ik kan meer betekenen voor voetbalclubs als directeur of manager. Of ik ooit nog bij FC Groningen terugkeer? Nu in elk geval niet, want ik wil mijn kinderen zien opgroeien in mijn thuisland. Daarna misschien?” Glimlachend: “In de voetbalwereld heb ik geleerd te zeggen ‘zeg nooit nooit’.”

Ondertussen willen twee pubermeisjes graag met de Noor op de foto.“Hebben jullie mij wel in het echt zien voetballen?”
“Nee, maar we hebben wel heel veel YouTube-filmpjes van je gezien”

Zo gaan de naam en faam van Erik Nevland door naar de volgende generaties. In Groningen vergeten ze hem nooit, de fans zijn hem dankbaar voor al zijn verdiensten. Zo mooi als het was in zijn Groningse periode wordt het misschien wel nooit meer.

De biografie van Erik Nevland is via deze link te bestellen.

Tekst: Maarten van Wieringen
Foto’s: Stichting Kent u deze Nog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *