KENTUDEZENOG

Paolo Rossi (1956)

Paolo Rossi (23 september 1956) is een voormalig aanvaller die vooral bekend is van zijn periode bij Vicenza, Juventus en het nationale team van Italië. Met Italië werd Pablito wereldkampioen in 1982. Tevens werd hij topscorer van dit toernooi met zes doelpunten.

Als twintigjarige knul maakte Rossi zijn debuut in het profvoetbal voor Como. Na een teleurstellend jaar vertrok Rossi naar Vicenza, waar de spits met 21 doelpunten in 36 wedstrijden doorbrak. Ook de drie seizoenen na zijn doorbraak bleef Rossi veelvuldig scoren. Het laatste seizoen voor Perugia, waar hij in zijn tweede seizoen niet aan spelen toekwam door het Totonero-omkoopschandaal. De pas 22-jarige Rossi werd voor drie jaar geschorst vanwege het ‘verkopen’ van wedstrijden.

Omdat de drie jaar schorsing werd omgezet naar twee jaar, kon de spits in 1982 wel meedoen aan het WK-voetbal. Het bleek het hoogtepunt te worden in de carrière van Rossi. Met zes doelpunten had de spits een belangrijk aandeel in de wereldtitel van de Italianen. Tevens werd hij met dit aantal topscorer van het toernooi. In dat jaar werd hij ook verkozen tot Europees voetballer van het jaar én Wereldvoetballer van het jaar.

Na het WK ging de spits aan de slag bij Juventus. Waar hij 23 maal het doel trof in drie seizoenen. Via Inter Milan en Hellas Verona sloot Rossi zijn loopbaan in 1987 af.

(Foto: ANP – Foundation)

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. jeroen 26 september, 2011

    Die Paolo is echt de beste spits van Juve ooit!

Laat een reactie achter

© 2021 KENTUDEZENOG

Thema door Anders Norén