Pär Zetterberg (1970)

Pär Zetterberg (14 oktober 1970) is een voormalig middenvelder uit Zweden. De dertigvoudig international speelde het grootste gedeelte van zijn carrière bij de Belgische topclub Anderlecht.

Zetterberg begon op zijn achtste te voetballen bij Falkenbergs FF, uit zijn geboorteplaats. De aanvallende middenvelder doorliep hier de jeugdopleiding en maakte op zijn zestiende zijn debuut in het eerste elftal van de club uit de derde divisie. Al snel zag Anderlecht het talent in de jonge Zweed en na twee officiële duels voor Falkenberg werd Zetterberg naar Brussel gehaald. Hij begon er in de jeugd, maar na drie jaar werd hij op zijn negentiende bij de eerste selectie gehaald. Zetterberg had het met onder meer Marc Degryse als concurrent niet makkelijk en werd in de seizoenen 1991/92 en 1992/93 dan ook uitgeleend aan Charleroi. Bij de Walen brak Zet uiteindelijk ook door.

Nadat Zetterberg in 1993 terugkwam bij Anderlecht, brak er een glorieperiode aan voor zowel Zetterberg persoonlijk, als zijn werkgever Anderlecht. Tussen 1993 en 2000 werden er onder meer vier landstitels gepakt, twee Belgische supercups en een nationale beker. Persoonlijk kon Zetterberg ook het één en ander vieren. Tweemaal won hij de Gouden Schoen en driemaal werd hij uitgeroepen tot Profvoetballer van het Jaar in België. In 2001 vond de Zweed het tijd voor iets anders en vertrok hij naar Griekenland.

Olympiakos Piraeus kocht de spelmaker voor zo’n 4,5 miljoen euro en de kleine speler won er in drie seizoenen ieder jaar de titel. In 2003 keerde Zetterberg terug bij Anderlecht en pakte hij nog twee landstitels mee. In 2006 besloot Zetterberg te stoppen met voetballen. Na zijn carrière ging Zetterberg nog even aan de slag als scout voor Anderlecht, waar hij inmiddels mee is gestopt. Wat Zetterberg tegenwoordig doet, is vooralsnog niet bekend.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *