Marc Gabriel Degryse (1965)

Marc Degryse

Marc Gabriel Degryse (4 september 1965) was een Belgische aanvallende middenvelder die onder meer bij RSC Anderlecht en PSV speelde.

Degryse begon bij de amateurs van VC Ardooie en maakte als 15-jarige de overstap Club Brugge. Nadat hij in 1983 debuteerde, volgde in 1986 zijn eerste prijs. Onder trainer Henk Houwaart won Club dat jaar de Beker van België. Twee jaar later leidde de Nederlandse coach het team naar de landstitel. Degryse zelf werd toen voor de eerste maal uitgeroepen tot Profvoetballer van het Jaar. Hij had het naar zijn zin in Brugge, maar kreeg in die dagen soms de kritiek dat hij te vaak van het uitgaansleven genoot.  Een transfer drong zich aan en verscheidene clubs zoals onder meer PSV  en Juventus toonden interesse.

Uiteindelijk was het Anderlecht, waar Aad de Mos net trainer was geworden, die Degrys voor 90 miljoen BEF (zo’n €2,25 miljoen) overnam. De Mos vormde hem om tot een aanvallend ingestelde middenvelder, al ging dit in zijn eerste seizoen nog niet zo goed. Degryse moest wennen aan zijn nieuwe positie en Club Brugge werd kampioen. Wel won Anderlecht de Beker en bereikte het de finale van de Europacup II. In die finale verloor Anderlecht na verlenging van Sampdoria.

In de zomer van 1995 betaalde Sheffield Wednesday zo’n €1,75 miljoen aan Anderlecht voor Degryse. De middenvelder debuteerde in de Premier League en werd al snel een basisspeler bij de Engelse club. Hij had er een contract getekend voor drie seizoenen, maar verhuisde in 1996 naar PSV.

Bij PSV werd Degryse verenigd met landgenoten Luc Nilis en Gilles De Bilde. Trainer Dick Advocaat deed in zijn eerste seizoen regelmatig een beroep op de middenvelder. De club werd dat jaar ook kampioen. Een seizoen later kwam de 32-jarige Degryse nog amper aan spelen toe.

Op het einde van het seizoen keerde Marc Degryse terug naar België om uiteindelijk in 2002, op 37-jarige leeftijd, afscheid te nemen van het betaalde voetbal. Tegenwoordig is de 63-voudig Rode Duivel analist op de Belgische TV.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

2 reacties

 1. Nou,

  misschien wel een belangrijk deel van zijn loopbaan vergeten? Hij ging indertijd voor 90 à 100 miljoen frank (duurste binnenlandse Belgische transfer op dat moment) van Club Brugge naar RSC Anderlecht. Pas daarna ging hij van Anderlecht naar PSV…

 2. Hallo Xavier,

  Je hebt gelijk. Bedankt voor het meedenken. We proberen het vaak zo kort en duidelijk mogelijk te verwoorden dat het ook lekker leest.
  Maar dit was inderdaad wel een belangrijk deel wat wel belangrijk was in zijn carriére.

  Hebben het inmiddels aangepast.

  Benieuwd wat je ervan vind.

  Boomlange
  Kentudezenog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *