Pascal Bosschaart (1980)

Pascal Bosschaart (28 februari 1980) was een vleugelverdediger die ook als middenvelder uit de voeten kon. De linkspoot speelde meer dan 350 wedstrijden in de Eredivisie, maar scoren deed hij nooit. Zijn laatste jaren als prof sleet hij in Australië, waar hij voetbalde voor Sydney FC. Hier wist Bosschaart wél te scoren, al bleef het bij één treffer.

Bosschaart werd opgeleid door Feyenoord, maar kon niet doorbreken in De Kuip, waarop hij de keuze maakte verder te gaan voetballen voor de amateurtak van de Rotterdammers: sc Feyenoord. Lang bleef hij hier echter niet, want na enkele wedstrijden klopte FC Utrecht aan en vertrok hij als zeventienjarige naar de Domstad. Bosschaart presteerde prima bij de Utrechters en dat viel bondscoach Han Berger van Nederland -21 ook op. Samen met ploeggenoten Dirk Kuijt en John de Jong werd Bosschaart meegenomen naar het EK -21 in Noord-Ierland, wat uiteindelijk maar kort duurde. In de groepsfase bleken Tsjechië en Spanje  (met Xavi en Carles Puyol) een maatje te groot.

Bij FC Utrecht wist Bosschaart in de eerste jaren van deze eeuw wel enkele prijzen te pakken. In 2003 en in 2004 won hij met de club de KNVB-beker, nadat in 2002 de finale van dat toernooi op jammerlijke wijze nog verloren ging tegen Ajax. De Amsterdammers wonnen door een buitenspelgoal van Wamberto.

Met zijn prima optredens in Utrecht werd Bosschaart in 2004 beloond met een transfer naar Feyenoord. Hoewel hij in twee seizoenen veel aan het spelen toekwam, werd het huwelijk Bosschaart-Feyenoord nooit een gelukkige. In 2006 nam ADO Den Haag de back over en in zijn debuutseizoen degradeerde hij naar de Eerste Divisie, om daar na één seizoen direct weer uit weg te promoveren. Uiteindelijk zou Bosschaart in de zomer van 2011 aan zijn laatste hoofdstuk in zijn carrière beginnen.

Hij tekende een contract bij Sydney FC waar hij ruimt twee jaar zou blijven. Opmerkelijk tijdens zijn periode Down Under was de enorme ruzie die Bosschaart ontketende nadat hij wat had gezegd tegen Besart Berisha van de Brisbane Roar. Direct na het duel tussen Brisbane en Sydney, -wat Brisbane in blessuretijd met 2-1 won- nodigde de aanvaller Bosschaart uit voor een vechtpartij in de catacombe van het stadion. Doordat beide ploegen de kemphanen uit elkaar kon houden, liep het tafereel niet uit op een knokpartij.

In oktober 2013 keerde Bosschaart terug in Nederland en liep hij nog even stage bij Go Ahead Eagles. Tot een verbintenis kwam het echter niet, waarop Bosschaart besloot het profwereldje vaarwel te zeggen. (foto: Wikipedia)

Na 3.10 minuten ‘nodigt’ Berisha Bosschaart uit voor een onderling duel in de catacombe:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *