Paulus Maria (Pauke, Paul) Meijers (1934 – 2013)

Pauke Meijers

Paulus Maria (Pauke, Paul) Meijers (2 juni 1934 – 14 oktober 2013) die als rechtermiddenvelder/-spits speelde. Lid van ‘de club van 1 interland’.

Van 1957 tot en met 1961 speelde Meijers bij bij de Rotterdamse club Feyenoord, waar hij in 79 competitieduels 22 doelpunten maakte. De technisch begaafde dribbelaar kwam ook uit voor NEC, De Graafschap, NAC en AGOVV. Meijers speelde één interland, in 1956 als linksbuiten tegen Noorwegen.

Zijn vader Hendrik Meijers speelde in de jaren twintig en dertig vijftien jaar als linksbuiten voor N.E.C. Ook zijn broer Wim en zijn zoon Paul speelden voor de Nijmeegse club. Zijn zoon Eric Meijers is voetbaltrainer. Door iedereen werd Pauke echter beschouwd als de beste voetballer van de familie. Hij was een rechter middenvelder met een gave techniek. In zijn enige interland speelde hij echter linksbuiten.

Meijer maakte zijn debuut als voetballer in 1950 bij de voetbalclub N.E.C.. Toen de club hem bij de invoering van het semi-profvoetbal in 1954 niet ging betalen omdat hij in militaire dienst zat, stapte hij over naar De Graafschap. Toen Meijers in 1957 voor 55.000 gulden van De Graafschap naar Feyenoord werd getransfereerd, was hij op dat moment de duurste aankoop in de historie van het Nederlandse voetbal.

Dat Feyenoord jarenlang aan het begin van de competitie een vriendschappelijke wedstrijd op De Vijverberg in Doetinchem tegen De Graafschap speelde, was een gevolg van deze transfer. Zijn competitiedebuut bij Feyenoord, waar hij 79 officiële wedstrijden speelde, was op 28 augustus 1957 tegen DOS. Zijn 79e wedstrijd voor de club uit Rotterdam was op 1 mei 1961, uit tegen HVC.

Bij Feyenoord kwam hij later als rechtsbuiten niet meer goed uit de verf, omdat op links Coen Moulijn alle ballen opeiste. Een seizoen bij NAC was geen succes en Meijers keerde in 1962 terug bij N.E.C.. Hij sloot zijn loopbaan in het seizoen 1967/68 af bij AGOVV waarna hij nog bij amateurclub SV Leones speelde.

Meijers speelde in 1953 eenmaal in het Nederlands voetbalelftal in een vriendschappelijke wedstrijd in en tegen Noorwegen (4-0 nederlaag). De rechter middenvelder werd toen als linksbuiten opgesteld. Eerder kwam hij drie keer uit in het Nederlands Jeugdelftal en vier keer in het Militair Elftal. Ook speelde hij voor het Oostelijk elftal.

Hij haalde zijn trainersdiploma’s en trainde onder meer vijf jaar VV Olympia en vijf jaar SCH. Gedurende zijn voetballoopbaan en ook daarna was hij werkzaam bij V&D. Later werkte hij in een sportzaak.

De laatste jaren van zijn leven leed hij aan de ziekte van Alzheimer. Op 14 oktober 2013 is hij overleden op 79-jarige leeftijd.

(Foto: Youtube)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *