Coen Moulijn (1937-2011)

Coen Moulijn

Coenraadt (Coen) Moulijn (15 februari 1937 –  4 januari 2011) stond bij Feyenoord bekend om zijn spectaculaire en vaak onnavolgbare acties op de flanken. De publiekslieveling kreeg de de eervolle bijnaam  ‘Mister Feijenoord’. Hij stierf op 4 januari 2011 aan de gevolgen van een herseninfarct.

De klein van stuk zijnde Moulijn debuteerde op zijn zeventiende voor de Rotterdamse club Xerxes. In de zomer van 1955 kocht stadgenoot Feijenoord de dribbelaar voor 28.000 gulden, destijds een groot bedrag. Met dit bedrag kaapte de stadionclub de speler weg voor de neus van haar rivaal Sparta.

De thuiswedstrijd tegen MVV op 18 september 1955 was zijn eerste wedstrijd in het rood-witte tenue. De publiekslieveling trok tienduizenden mensen naar De Kuip. In zijn beginjaren kon Moulijn haast een wedstrijd in zijn eentje beslissen. Begin jaren zestig informeerde FC Barcelona of Moulijn eventueel te koop was, hij kreeg een blanco cheque maar zag alleen zijn liefde voor Feyenoord.

In 1970 won hij met Feijenoord, als eerste Nederlandse club, de finale van de Europacup I ten koste van het Schotse Celtic. Enkele maanden later volgde op dit succes het veroveren van de wereldbeker door Estudiantes de la Plata te verslaan. In totaal kwam Moulijn gedurende 17 seizoenen in totaal 487 keer uit in competitiewedstrijden van Feijenoord, waarmee hij nog steeds de clublijst aanvoert. Moulijn won met Feijenoord vijf keer het Nederlands kampioenschap en heeft de Rotterdamse club zien uitgroeien tot Europese grootmacht. Nog tijdens zijn actieve voetbalcarrière begon hij in 1961 een dames- en herenmodezaak aan de Langenhorst in Rotterdam die hij een halve eeuw tot aan zijn dood dreef.

In het Nederlands elftal speelde Moulijn tussen 1957 en 1969 in zo’n veertien jaar tijd 38 interlands, waarin hij vier doelpunten wist te maken.

In oktober 2009 verscheen een biografie over Moulijn. Ook werd een levensgroot standbeeld gemaakt van de Rotterdamse volksheld opgesteld op het voorplein van De Kuip (het Stadion Feijenoord). In zijn laatste jaren bekeek hij de wedstrijden van Feyenoord in De Kuip vanuit een skybox.

Coen Moulijn werd op nieuwjaarsdag 2011 getroffen door een herseninfarct en overleed drie dagen later op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen daarvan. Moulijn had één zoon, die hij vernoemde naar de Franse grootheid Raymond Kopa. Zijn zoon overleed enkele maanden voor zijn eigen dood.

(Foto: ANP – Foundation)

1 gedachte over “Coen Moulijn (1937-2011)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *