Coen Moulijn (1937-2011)

Coen Moulijn

Coenraadt (Coen) Moulijn (15 februari 1937 –  4 januari 2011) stond bij Feyenoord bekend om zijn spectaculaire en vaak onnavolgbare acties op de flanken. De publiekslieveling kreeg de de eervolle bijnaam ‘Mister Feijenoord’. Hij stierf op 4 januari 2011 aan de gevolgen van een herseninfarct.

Coen Moulijn
Coen Moulijn

De klein van stuk zijnde Coen Moulijn debuteerde op zijn zeventiende voor de Rotterdamse club Xerxes. In de zomer van 1955 kocht stadgenoot Feijenoord de dribbelaar echter voor 28.000 gulden. Destijds een groot bedrag. Met dit bedrag kaapte de stadionclub de speler weg voor de neus van haar rivaal Sparta.

De thuiswedstrijd tegen MVV op 18 september 1955 was zijn eerste wedstrijd in het rood-witte tenue. De publiekslieveling trok hiermee tienduizenden mensen naar De Kuip. Want in zijn beginjaren kon Moulijn haast een wedstrijd in zijn eentje beslissen. En voor zijn spectaculaire spel kwam men naar het stadion. Begin jaren zestig informeerde FC Barcelona daarom of Moulijn eventueel te koop was. Hij kreeg zelfs een blanco cheque. Maar Moulijn zag alleen zijn liefde voor Feyenoord en bleef in Rotterdam.

In 1970 won Moulijn met Feijenoord de finale van de Europacup I. Hiermee was Feijenoord zelfs de eerste Nederlandse club die dat bereikte. Dit ging ten koste van het Schotse Celtic. Enkele maanden later volgde op dit succes zelfs het veroveren van de wereldbeker door Estudiantes de la Plata te verslaan. In totaal kwam Moulijn gedurende 17 seizoenen in totaal 487 keer uit in competitiewedstrijden van Feijenoord. Waarmee hij nog steeds de clublijst aanvoert.

Moulijn won met Feijenoord vijf keer het Nederlands kampioenschap en heeft de Rotterdamse club zien uitgroeien tot Europese grootmacht. Nog tijdens zijn actieve voetbalcarrière begon hij in 1961 een dames- en herenmodezaak aan de Langenhorst in Rotterdam. Dat hij een halve eeuw tot aan zijn dood bemande.

Voor het Nederlands elftal speelde Moulijn tussen 1957 en 1969 in zo’n veertien jaar tijd het mooie aantal van 38 interlands. Waarin hij vier doelpunten wist te maken. De Feyenoord-icoon was hierin ooit met zijn dribbels een grote last voor zijn Belgische tegenstander Eddy Wauters. Dit tijdens de interland Nederland-Belgie in 1959 in zijn eigen Rotterdamse Kuip. De uitslag was namelijk maar liefst 9-1. De enige die Echter niet juichte was de Nederlandse minister-president. Want die zat naast de Belgische ambassadeur…

In oktober 2009 verscheen een biografie over Moulijn. Ook werd er een levensgroot standbeeld gemaakt van de Rotterdamse volksheld. Dit beeld staat opgesteld op het voorplein van De Kuip (het Stadion Feijenoord). En tot in zijn laatste jaren bekeek Coen de wedstrijden van Feyenoord in De Kuip vanuit een skybox.

Coen Moulijn werd op nieuwjaarsdag 2011 jammerlijk getroffen door een herseninfarct. En overleed drie dagen later op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen daarvan. Moulijn had één zoon die hij vernoemde naar de Franse grootheid Raymond Kopa. Maar zijn zoon overleed enkele maanden voor zijn eigen dood.

(Foto: ANP – Foundation)

2 reacties

  1. Lees ook het gedicht over
    Coen Moulijn op Internet van
    Dichter Danny van Strien

  2. Danny van Strien Sportgedichten Coen Moulijn

    Vriendelijke groeten Danny van Strien Dichter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *