Pavel Nedvěd (1972)

Pavel Nedvěd

Pavel Nedvěd (30 augustus 1972) wordt door velen beschouwd als één van de beste Tsjechische voetballers ooit. Kreeg na zijn actieve carrière een levenslang contract bij Juventus en kreeg daar de functie als sportief directeur. Nedvěd stond vooral bekend om zijn goede schot met zowel rechts als links en zijn geniale passing waarmee hij de tegenstander zo nu en dan volledig het bos in stuurde. Zijn uithoudingsvermogen kende geen gelijke.

Nedvěd begon zijn carrière bij het Tsjechische Dukla Praag, maar al snel verhuisde hij naar stadsbuur en topclub Sparta Praag, waar hij helemaal opbloeide. Na het EK 1996, waar hij de ultieme uitblinker was, trokken veel Europese topclubs aan hem. Nedvěd had voor het EK een overeenkomst met PSV bereikt, maar kwam hier later toch nog op terug. Dit vanwege de vele andere aanbiedingen. Uiteindelijk stapte hij over naar Lazio Roma. In het jaar 2000 klom hij nog een stapje hoger door een contract te tekenen bij Juventus in Turijn.

Met Juve was Nedvěd dichtbij de Champions League in 2003, maar in de slotminuut van de gewonnen halve finale tegen Real Madrid, kreeg Nedvěd een gele kaart. Hierdoor was hij geschorst voor de finale, die verloren werd op penalty’s van AC Milan op Old Trafford in Manchester. Dit ondanks een misser van Milan-speler Clarence Seedorf.

Zelfs de fans van Milan gaven toe dat de wedstrijd waarschijnlijk heel anders was gelopen als Nedvěd (op dat moment één van de beste voetballers ter wereld) mee had gedaan. Wel kreeg hij in 2003 de prijs Europees Voetballer van het Jaar.

In het seizoen 2006/07 speelde Nedvěd met Juventus in de Serie B vanwege het Calciopoli omkoopschandaal. Aanvankelijk probeerde hij een transfer te forceren, maar tevergeefs. Nedvěd besloot uiteindelijk toch zijn club trouw te blijven ondanks interesse van vele topclubs. Door dit ultieme gebaar van clubliefde en trouw heeft Nedvěd net als clublegende Alessandro Del Piero een levenslang contract aangeboden gekregen. Dit houdt in dat hij ook na zijn actieve loopbaan als profvoetballer in dienst van De Oude Dame zou blijven.

Pavel Nedvěd maakte deel uit van de technische staf toen Ciro Ferrara de hoofdverantwoordelijke bij Juventus was. In oktober 2010 kreeg hij een aanstelling als sportief directeur bij Juventus.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *