Clarence Seedorf (1976)

Clarence Seedorf

Clarence Seedorf (1 april 1976) geldt met recht als een van de meest succesvolle Nederlandse voetballers aller tijden. Aan zijn carrière kwam op 14 januari 2014 plots een einde nadat bekend werd dat hij de nieuwe trainer van AC Milan zou worden.

Al op jonge leeftijd werd zijn naam veelvuldig genoemd. Seedorf gold als een zeer groot Ajax-talent. Technisch, atletisch, jongvolwassen en een echte leider op het veld. Zijn debuut in Ajax 1 liet dan ook niet lang op zich wachten. Trainer Louis van Gaal gooide hem op 28 oktober 1992 als zestienjarige junior voor de leeuwen tijdens de met 3-7 gewonnen bekerwedstrijd tegen VVV in De Koel.

Met Ajax zou hij zijn eerste Champions League winnen in 1995. Met Seedorf meestal als rechter- of linkermiddenvelder in het dreamteam met de toppers Patrick Kluivert, Frank Rijkaard, Jari Litmanen, Ronald en Frank de Boer, Edwin van der Sar en vele anderen veroverden de Amsterdammers Europa met oogstrelend voetbal. De wedstrijden tegen AC Milan en Bayern München herinnert zich iedere voetballiefhebber nog.

Na dat zeer succesvolle seizoen 1995 vond Clarence Seedorf het als 19-jarige al tijd om naar het buitenland te vertrekken. Daarom tekende hij een contract in Genua bij Sampdoria. Die club verruilde hij al na één jaar voor het grote Real Madrid, dat destijds Fabio Capello als trainer had. Bij de ‘Koninklijke’ zou hij in 1997 Champions League nummer twee winnen. In een memorabele wedstrijd in Amsterdam versloeg hij in de finale zijn maatje Edgar Davids. Pedrag Mijatović maakte het enige doelpunt. Bij Real zou hij ook een van zijn mooiste goals ooit scoren, tegen stadgenoot Atlético Madrid schoot hij in 1997 vanaf 40 meter strak raak. Ook won hij met de Madrilenen de Wereldbeker.

Van 2000 tot 2002 speelde Seedorf bij Internazionale, maar zijn beste tijd zou hij beleven bij stadgenoot AC Milan in de jaren erna. Met de Rossoneri voegde hij weer diverse prijzen aan zijn palmares toe. In 2003 en 2007 kwam wederom de Champions League in de prijzenkast. Dit met grootheden als Paolo Maldini, Kaká, Andrij Schevchenko en Andrea Pirlo. Seedorf zorgde met zijn fraaie techniek elke wedstrijd wel voor een aantal geniale ingevingen en gold hij als mentor en leider. Na tien jaar en meer dan 300 wedstrijden vertrok ‘Il Professore’ in 2012 transfervrij naar het Braziliaanse Botafogo, waar hij tot zijn benoeming als trainer van AC Milan zou blijven spelen.

Clarence Seedorf en Oranje was helaas nooit een gelukkig huwelijk. Hij werd beschimpt na zijn gemiste strafschoppen tegen Turkije en tegen Frankrijk op het EK ’96. Ook kon hij bij Oranje niet zo excelleren als hij bij zijn clubs deed. Dat was een smet op zijn loopbaan, al was hij prominent aanwezig tijdens het WK ’98. Het WK dat het Nederlands Elftal met heerlijk voetbal vierde werd en misschien het WK wel had kunnen winnen.

Op 14 januari 2014 kwam er een abrupt einde aan zijn zijn carrière nadat duidelijk was dat hij de nieuwe trainer van AC Milan zou worden. Met zijn vele gewonnen prijzen geldt Clarence Seedorf als een van de beste en meest succesvolle Nederlandse voetballers aller tijden.

In Milaan werd hij vijf maandenlater ontslagen. Daarna werd Clarence Seedorf trainer bij het Shenzhen Xiangxue en Deportivo La Coruna. In juli 2018 kreeg hij een aanstelling als bondscoach van Kameroen.

(Foto: ANP – Toussaint Kluiters)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *