Pedro Pauleta (1973)

Pedro Miguel Carreiro Resendes (28 april 1973) was een Portugese spits die onder zijn voetbalnaam Pedro Pauleta vooral in Frankrijk furore maakte.

Namens Girondins de Bordeaux en Paris Saint-Germain scoorde Pauleta aan de lopende band. Dit deed hij overigens ook voor de nationale ploeg van Portugal: 47 treffers in 88 interlands. Enkel Cristiano Ronaldo heeft vaker gescoord voor de Portugezen.

Laatbloeier

Pedro Pauleta kan worden gezien als een echte laatbloeier. De spits speelde in zijn jeugd voor FC Porto, maar brak nooit door bij de topclub. Onder meer door heimwee. Via enkele clubs in de lagere divisies van Portugal tekende Pauleta in 1994 zijn eerste profcontract bij Clube União Micaelense, uitkomend in de vierde divisie van Portugal.

Al snel wist de goaltjesdief echter stappen omhoog te maken. Bij Micaelense speelde Pauleta één seizoen en door elf treffers besloot Estoril hem aan te trekken. Pauleta speelde nu in de tweede divisie, maar ondanks de stap omhoog kende hij geen aanpassingsproblemen. Negentien treffers in dertig wedstrijden leverde hem direct alweer een transfer op, naar het Spaanse Salamanca.

Goalgetter

Salamanca hielp hij met negentien treffers naar de Primera Division en wederom nam de interesse in de eenvoudig scorende Portugees in rap tempo toe. Pauleta besloot echter eens langer dan één seizoen bij een club te blijven en ging zodoende met Salamanca de Primera in. Met een keurige vijftiende plaats en met zelf vijftien treffers bleef Salamanca behouden voor het hoogste niveau. De inmiddels 25-jarige Pauleta had echter een aflopend contract en stapte zodoende transfervrij over naar Deportivo La Coruña.

DEPOR

Met de Spaanse topclub beleefde Pedro Pauleta twee mooie jaren. In zijn laatste seizoen wist hij met de club de eerste landstitel in de geschiedenis van Deportivo te pakken. Met acht treffers was zijn bijdrage niet zo groot als die van ploeggenoot Roy Makaay. De Nederlander knalde 22 treffers binnen. Na de landstitel vond Pauleta het mooi geweest in Spanje en vertrok hij naar Frankrijk. Girondins de Bordeaux kocht de Portugese spits voor ruim negen miljoen euro.

In Frankrijk kende Pauleta een uitstekend debuutseizoen. Met twintig treffers werd hij topscorer van de Ligue 1. In de twee seizoenen daarna bleef hij maar scoren en dit leverde uiteindelijk de Franse League Cup op in 2002. We schrijven de zomer van 2003 toen Bordeaux de dertigjarige Pauleta voor elf miljoen euro aan het kapitaalkrachtige Paris Saint-Germain verkocht. In de Franse hoofdstad bleef hij ook maar scoren en dit leverde hem de Franse beker op in 2004 en 2006 en de Franse League Cup in 2008. Na die laatste beker besloot Pauleta in de zomer van 2008 te stoppen met voetballen.

Nationale ploeg

Pedro Pauleta is de Portugese versie van Jimmy Floyd Hasselbaink. Net als Hasselbaink heeft Pauleta nooit op het hoogste niveau van zijn geboorteland gevoetbald maar is hij wel international geworden. Zijn interlandcarrière begon in augustus 1997 tegen Armenië. Hij zou uitkomen tijdens de EK’s van 2000 en 2004. De WK’s van 2002 en 2006 zou hij ook spelen.

Het EK van 2004 moest de kroon op Pauleta’s prachtige carrière worden. Tijdens het toernooi in eigen land beschikte Portugal over een uitstekende ploeg met onder meer Luis Figo en Cristiano Ronaldo in de gelederen.

Het toernooi verliep uitstekend voor de Portugezen, die in de halve finale Nederland nog wisten uit te schakelen. In de finale ging het echter mis tegen Griekenland. Net als in de poulefase (1-2) werd ook de finale van Griekenland verloren. Angelos Charisteas kopte zijn land in de 57ste minuut naar de EK-titel.

Na dit laatste WK zou Pedro Pauleta stoppen als international. Met 47 doelpunten in 88 interlands was hij lange tijd all time-topscorer van Portugal.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *