Roy Makaay (1975)

Roy Makaay

Rudolphus ‘Roy’ Anton Makaay (9 maart 1975) is een voormalig goalgetter van Vitesse, Tenerife, Deportivo La Coruna, FC Bayern München en Feyenoord. De spits speelde daarnaast ook 43 maal in Oranje, maar door de hevige concurrentie van onder meer Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooy was hij hier nooit onomstreden. Hij scoorde dan ook slechts zes doelpunten voor het Nederlands elftal.

Scoren deed Makaay wel veelvuldig in clubverband en begon hiermee op professioneel niveau in 1993, bij Vitesse. In het uitduel met MVV Maastricht debuteerde de achttienjarige voetballer in de Eredivisie. Zijn eerste seizoen was hij nog geen basisspeler en scoorde hij dan ook slechts één doelpunt. Het seizoen erop werd Makaay wel de onomstreden puntspeler in Arnhem wat resulteerde in elf doelpunten.

Het seizoen hierna trof de Wijchenaar wederom elf maal doel, waarna hij in zijn slotseizoen negentienmaal scoorde. Dit leverde hem op 22-jarige leeftijd een transfer op naar de Spaanse club Tenerife. De Canarische Eilanden ruilde Makaay na twee jaar weer om voor het vaste land, want Deportivo La Coruna had genoeg gezien.

De Koninklijken uit het noorden van Spanje werden onder aanvoering van Makaay in 2000 voor het eerst in de geschiedenis landskampioen en doorbrak het de hegemonie van de topclubs uit Barcelona en Madrid, waar vanaf 1984 altijd de landskampioen vandaan kwam. Met 22 treffers was de Nederlander een belangrijke pion in het succesverhaal.

In het seizoen 2002/2003 viel Makaay in de Champions League op door een hattrick te fabriceren op bezoek bij FC Bayern München. De Duitsers waren danig onder de indruk van deze prestatie en wilden Makaay dolgraag aantrekken. Een jaar later kreeg de transfer vorm. Voor 18,7 miljoen euro vertrok Makaay naar Beieren en nam hij afscheid van La Coruna. Dit deed hij overigens door 29 maal te scoren en zodoende de Gouden Schoen te winnen. Ook bij Bayern München schreef Makaay een successtory. Doordat Makaay aan de lopende band bleef scoren, kreeg hij in Duitsland de bijnaam ‘Das Phantom’.

In 2005 en 2006 pakte Makaay met zijn teamgenoten de Duitse ‘dubbel’ en in 2004 de Liga-Pokal. Makaay wist in vier seizoenen tijd 103 doelpunten te scoren voor Bayern en er zijn slechts acht spelers die er meer wisten te maken in de historie van de club. Gerd Müller, Roland Wohlfarth, Dieter en Uli Hoeneß, Karl-Heinz RummeniggeGiovane ÉlberMehmet Scholl, en Paul Breitner scoorden vaker.

In 2007 nam Feyenoord Roy Makaay voor zo’n vijf miljoen euro over. In de havenstad wilde men kostte wat het kost kampioen worden, want naast de komst van Makaay werden er meerdere ‘grote namen’ gehaald. Het kampioenschap werd echter nooit gevierd, maar men pakte in 2008 wel de KNVB-beker. Een jaar later besloot de spits te stoppen met voetballen.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *