Peter Bosz (1963)

Peter Bosz

Peter Bosz (21 november 1963) was een slimme en onverzettelijke middenvelder die in Rotterdam bij Feyenoord zijn grootste successen behaalde.

Als speler begon hij bij de amateurs van OBV en de Apeldoornse Boys voordat hij in 1981 naar Vitesse ging. In 1984 deed Bosz een stap terug naar de amateurs van AGOVV, maar een jaar later speelde hij alweer betaald voetbal voor RKC Waalwijk, waarmee hij in 1988 kampioen werd in de eerste divisie. Na drie seizoenen in Waalwijk verkaste de Apeldoorner naar Frankrijk, waar hij voor SC Toulon ging spelen.

Feyenoord haalde hem in 1991 terug naar Nederland en in Rotterdam won Bosz eenmaal de landstitel (1993) en driemaal de beker (1992, 1994 en 1995). In de zomer van 1996 vertrok Bosz uit De Kuip om achtereenvolgens voor JEF United (Japan), Hansa Rostock (Duitsland), NAC en weer JEF United uit te komen. Overal bleef hij slechts één seizoen. In zijn carrière kwam Bosz acht keer uit voor het Nederlands elftal en zat hij in de Oranje-selectie van het EK 1992.

In 2000 begon Bosz bij het inmiddels ter ziele gegane AGOVV zijn loopbaan als trainer. Die functie bekleedde hij daarna ook bij AFC Ajax. In 2017 toog Peter Bosz na een conflict met de technische staf bij Ajax naar Borussia Dortmund. Hij had met Ajax nog wel de finale gehaald van de UEFA Cup. Deze leverder een verlies op tegen Manchester United met 2-0.

Bosz is verder ook de vader van Gino Bosz, die bij Go Ahead Eagles speelde. Zijn andere zoon Sonny Bosz was in dienst bij Vitesse als Performance Analist. Bosz is de oom van youtuber BeautyNezz.

Na ruim een jaar zonder club tekende Peter Bosz in december 2018 een contract voor anderhalf jaar bij Bayer Leverkusen. Hij werd hier de opvolger van Heiko Herrlich, die werd ontslagen na een teleurstellende seizoenshelft. Bosz nam wederom Hendrie Krüzen mee als assistent-trainer.

(Foto: ANP – Hans Steinmeier)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *