Hendrik (Hendrie) Krüzen (1964)

Hendrie Krüzen

Hendrik (Hendrie) Krüzen (24 november 1964) speelde in de jaren tachtig en negentig voor onder andere SC Heracles ’74, FC Den Bosch, PSV, AZ en Go Ahead Eagles. In België speelde Hendrie bij KV Kortrijk, RFC de Liège en KSV Waregem.

Na een rondreis langs genoemde clubs beleefde Hendrie Krüzen negentien jaar later namens zijn toenmalige club Go Ahead Eagles tegen Helmond Sport zijn zwanenzang als profvoetballer. Toen hij eenmaal weer amateur was, bleef hij zolang hij kon voetballen bij La Première in zijn woonplaats Almelo.

Op zijn erelijst staan de titel van de eerste divisie met Heracles (1985), het Europees kampioenschap met het Nederlands elftal en het kampioenschap van de eerste divisie in 2005 met Heracles.

Naast de mooie lijst aan veldclubs is Krüzen dus ook oud-international (vijf interlands, nul doelpunten) en werd met het Nederlands elftal Europees kampioen in 1988. In totaal zou hij in België en Nederland samen 556 wedstrijden spelen waarin hij maar liefst 148 maal het vijandelijk net wist te doen bollen.

Het begon voor de nog maar 15 jaar oude linksbenige linkshalf dus allemaal in Almelo, bij toen nog Heracles ’74. Deze club was in 1974 ontstaan vanwege een afsplitsing met de amateurtak van Heracles (AVC Heracles). De eerste vijf seizoen dat Krüzen aan de Bornsestraat in actie kwam, was dat in de Eerste divisie. In 1986 wist hij met zijn makkers promotie af te dwingen naar de Eredivisie.

In het seizoen 1983/1984 was Krüzen uitgeroepen tot beste speler van de Eerste divisie. Hierdoor was een vertrek uit Almelo onontkoombaar. Voor de ambitieuze Krüzen was het een mooi moment voor een nieuwe stap. FC Den Bosch was de gelukkige, waar FC Groningen ook nadrukkelijk werd genoemd. Van 1986 tot en met 1988 zou Krüzen er twee seizoenen spelen: 67 potjes en 22 goals als gevolg.

Krüzen dwong een plek af in de succesvolle selectie van het Nederlands Elftal voor HET EK van 1988. Hij moest echter Erwin Koeman voor zich dulden en kwam helemaal niet in actie. Alleen noemenswaardig was dat hij mocht warm lopen in de wedstrijd tegen Engeland (3-1 overwinning).
Wel leverde dit hem een overgang op voor ongeveer een half miljoen gulden naar PSV. Ook Ajax en Feyenoord hadden belangstelling getoond.

Het werd geen groot succes bij de club uit ‘de lichtstad’ getuige de maar acht wedstrijden (2 goals) die Hendrie er zou spelen. Ondanks een vierjarig contract kwam hij, na uitgeleend te zijn geweest bij Den Bosch, terecht bij het Belgische KV Kortrijk. Hier was naar verluid één miljoen mee gemoeid. Dit verblijf ging in eerste instantie zeer goed getuige zijn elf goals in het eerste seizoen. Daarna moest hij worden geopereerd aan zijn buikspieren waardoor hij minder speelde.

Middenvelder Krüzen werd overgenomen door Luik dat hem na één seizoen voor wederom een half miljoen gulden doorverkocht aan Waregem.
In 1992 toog Krüzen weer naar Heracles, de club waar het allemaal was begonnen. Voor 200.000 gulden werd de overgang van Waregem naar Almelo beklonken. Onder de Nederlandse trainer Henk Houwaart was hij meer bankzitter dan spelbepaler geworden.

Na een uitstapje bij AZ uit Alkmaar speelde Hendrie Krüzen wisselend in Ere divisie en eerste divisie nog vier seizoenen voor Go Ahead Eagles. In het jaar 2000 vond hij het welletjes en stopte met het professioneel uitoefenen van de mooiste bijzaak van de wereld. Hij besloot het trainersvak in te gaan.

In de seizoenen 2002/’03 tot en met 2012/’13 was hij in dienst als assistent-coach bij Heracles Almelo, de club waar hij dus zijn profcarrière begon in het seizoen 1980-1981. Daarnaast voetbalt hij nog altijd bij de amateurclub La Première in dezelfde stad. Bij La Première begon hij ooit zelf te spelen.

In december 2007 werd Hendrie Krüzen hoofdtrainer ad interim bij Heracles Almelo, na het ontslag van Ruud Brood. Vanaf begin 2008 was hij assistent-coach van Gert Heerkes, die aan het begin van seizoen 2009/2010 opgevolgd werd door Gert-Jan Verbeek en daarna Peter Bosz. Als assistent van Bosz vertrok Krüzen in 2013 naar Vitesse; na twee seizoenen keerde hij terug bij Heracles Almelo als assistent.

(Foto: ANP – Paul Stolk)

2 reacties

  1. Wist u dat Hendrie in zijn diensttijd met ons zaalvoetbal team Krijgsmacht kampioen is geworden wij wonnen toen de finale tegen het TV zaalvoetbal team van defensie dat in die tijd het. Minie zaalvoetbal team was Ik heb daar nog wat foto’s van en zou ze gaarne aan Hendrie doen toekomen

  2. Hij is ook Krijgsmacht kampioen geweest met ons zaalvoetbal team we wonnen toen van dat miniezaalvoetbal team dat altijd op T V speelde de finale Foto’s in mijn bezit zou ze gaarne aan Hendrie. Geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *