Peter Dubovský (1972 – 2000)

Peter Dubovsky

Peter Dubovský (7 mei 1972 – 23 juni 2000), International uit (Tsjecho-) Slowakije die door een duik-ongeluk op 28 jarige leeftijd om het leven kwam.

Dubovský zijn voetbalcarrière begon bij FK Vinohrady Bratislava en SK Slovan Bratislava. In 1993 realiseerde hij als eerste Slowaak een toptransfer naar Real Madrid, nadat hij er een eentje naar Ajax afwees.. In 1995, na twee seizoenen in de Spaanse hoofdstad, verkaste hij naar Real Oviedo. Dit zou zijn laatste profclub zijn.

Op twintigjarige leeftijd was hij niet alleen de jongste speler in de selectie van Slovan die voor het eerst in zeventien jaar kampioen van Tsjechoslowakije werd, hij was ook nog eens de meest belangrijke. In het seizoen 1991-1992 scoorde hij maar liefst 27 keer in dertig wedstrijden.

In de zomer van 1993, toen hij was uitgeroepen tot Slowaakse voetballer van het jaar, stond Dubovský op het punt om naar Ajax te verkassen. Toen die transfer op het laatste moment afketste richtten de Amsterdammers hun pijlen op Peter van Vossen van Anderlecht. Dubovský kon begrijpelijkerwijs de lokroep van het grote Real Madrid niet weerstaan.

Voor Real Madrid wist hij als aanvaller slechts 1 maal te scoren in 26 duels. Wel kon hij dit seizoen de landstitel en de Copa de Rey bijschrijven op zijn palmares. Door tegenvallende persoonlijke prestaties, mede door taalproblemen, moest Dubovský zijn heil bij het andere Real, die van Oviedo zoeken. Hier wist hij 18 keer het net te vinden in 120 wedstrijden.

Als international kwam hij 14 keer in actie (6 goals) voor Tsjecho-Slowakije en 33 keer (12 goals) voor Slowakije. Hij debuteerde op 19-jarige leeftijd op het internationaal toneel, op 13 november 1991 in de wedstrijd tegen Spanje. Dubovský was basisspeler bij de laatste officiële wedstrijd van Tsjecho-Slowakije in Brussel tegen België, op 17 november 1993.

Tijdens een vakantie in Ko Samui (Thailand) kwam Dubovský om bij een duik in het water. Een duik des doods waarbij hij met zijn hoofd terecht kwam op rotsen. Een gevolg van “extreme sport diving”, die ook wel “val in het water” wordt genoemd. Ter nagedachtenis aan hem reikt de Slowaakse voetbalbond ieder jaar nog de Peter Dubovský-prijs uit aan de beste Slowaakse speler onder de 21 jaar.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *