Peter van Vossen (1968)

Peter van Vossen

Peter van Vossen  (21 april 1968) was een rappe linksbuiten die een carrière kende met pieken en dalen. Ook speelde hij regelmatig nog mee met het veteranenteam Lucky Ajax.

Als echte Zeeuw begon Van Vossen begon zijn carrière bij het rood-wit van VC Vlissingen, waarmee hij in 1989 de kwartfinale van KVNB-beker wist te behalen. Hij werd ontdekt door het Belgische SK Beveren en verkaste daarna vrij snel naar RSC Anderlecht. Ajax haalde hem in 1993 naar Amsterdam voor 7 miljoen gulden. Bij Ajax werd hij vrij snel uit de basis verdreven door Finidi George. Desondanks was hij als supersub van veel waarde voor de Amsterdammers, waarmee hij de Champions League en twee landskampioenschappen won.

Na het winnen van de Champions League vertrok Van Vossen samen met John van den Brom naar  Istanbulspor, waar Leo Beenhakker en Fritz Korbach de scepter zwaaiden. Na één seizoen Turkije was hij twee seizoenen actief bij Glasgow Rangers, waar hij onder meer samenspeelde met Paul Gascoigne. Vervolgens kwam Van Vossen bij Feyenoord terecht. In de Kuip werd de Zeeuw vanwege zijn onvermoeibare inzet razendpopulair. Met Feyenoord werd hij landskampioen en pakte hij ook de Nederlandse Beker.

In 2001 besloot hij voor twee seizoenen bij De Graafschap te tekenen. Hierna vertrok hij voor een half jaar bij de amateurs van Bennekom, alvorens in 2004 terug te keren in het betaalde voetbal bij Vitesse. Mede door de inbreng van Van Vossen wist Vitesse in de Eredivisie te blijven. Na afloop van dit seizoen stopte hij definitief met betaald voetbal.

Ook speelde Van Vossen 31 interlands voor het Nederlands Elftal waarin hij negen keer wist te scoren. Onder deze goals was de zeer belangrijke penalty op Wembley in 1993 tegen Engeland (2-2). Dankzij late gelijkmaker kwalificeerde Oranje zich voor het WK 1994.

Na zijn voetbalcarrière werd hij trainer, onder meer bij Fortuna Sittard. Op dierendag (!) 2015 kreeg hij ontslag bij de Limburgers, na matige prestaties.

Peter van Vossen had niet alleen voetbaltalent maar kan ook enorm goed zingen.

(Foto: ANP – Paul Vreeker)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *