Peter Houtman (1957)

Peter Houtman

Peter Houtman (4 juni 1957) was populaire en veelscorende spits die in zijn carrière vooral heen en weer leek te pendelen tussen Rotterdam en FC Groningen. Voor beide clubs speelde hij meerdere malen.

Houtman kwam op 13-jarige leeftijd bij de jeugdopleiding van Feyenoord terecht en tekende in 1976 zijn eerste profcontract bij de club. Toch zou hij zijn professionele debuut maken bij FC Groningen. Trainer Theo Verlangen, oftewel ‘Theo de Topper’ ,zat verlegen om een spits en huurde de Rotterdamse aanvaller. Bij zijn debuut tegen FC Vlaardingen, dat met 4-0 werd gewonnen, gaf hij direct zijn visitekaartje af en scoorde eenmaal. Hij scoorde dat jaar 23 keer in 32 wedstrijden. Feyenoord haalde hem daarna terug en leende hem in de winterstop van 1979/80 andermaal uit, nu aan Club Brugge.

Maar de kopsterke aanvaller trok in 1979 opnieuw naar het Noorden om voor FC Groningen te spelen. En opnieuw voelde hij zich prima thuis in het Oosterpark. Hij scoorde er lustig op los en werd met de Groningers kampioen in de Eerste Divisie in 1980. In de Martinistad zouden mooie jaren aanbreken, onder bezielend voorzitterschap van de inmiddels overleden varkenshandelaar Renze de Vries werd de ploeg een vaste subtopper. Houtman bleef tot 1982, waarna hij opnieuw vertrok naar…Feyenoord.

Voor Feyenoord brak ook een schitterende periode aan. Eerst werd Houtman in 1983 topscorer van Nederland en eindigde hij als tweede op de lijst van Europese topscorers achter Fernando Gomes van FC Porto. In 1984 werden de Rotterdammers, met Johan Cruyff als architect,  kampioen met een heerlijk elftal. Ook hier deed Houtman waarvoor hij op de loonlijst stond: doelpunten maken. In de bekerfinale deed hij ook van zich spreken. In de finale van de KNVB-beker scoorde hij als invaller de enige en winnende treffer tegen Fortuna SC.

Toch zou Houtman van 1985 tot en met de winterstop van 1987 weer bij FC Groningen spelen. Tijdens het seizoen 1986/87 speelde hij nog Europees voetbal met de club. Nadat Galway United en Neuchatel Xamax werden verslagen, werd in Guimaraes kansloos verloren van de plaatselijke Vitoria en uitschakeling was daarmee een feit. Het was ook een van de laatste wedstrijden van Houtman, hij had eindelijk zijn buitenlandse avontuur te pakken. Hij werd in een spelersruil betrokken met Rob McDonald en vertrok naar Sporting Lissabon. In Groningen is Houtman nog steeds topscorer aller tijden. Kijk op de website van FCG Stats voor al zijn statistieken uit zijn tijd bij de ‘Trots van het Noorden’.

Door blessures werd zijn verblijf in Lissabon geen succes, hij trok daarom voor de derde maal naar Feyenoord. In 1989 tekende hij voor stadgenoot Sparta. Op Spangen speelde Houtman drie prima seizoenen en scoorde hij weer regelmatig. Dat deed hij later ook nog bij FC Den Haag, waarmee hij desondanks wel degradeerde. Houtman beëindigde zijn carrière bij Excelsior.

De goedlachse aanvaller speelde acht interlands en kende met zeven doelpunten een prima doelpuntenmoyenne. Op dit moment is Houtman stadionspeaker bij Feyenoord, verzorgt hij via zijn eigen bedrijf lezingen, presentaties en clinics. Ook is hij in Spijkenisse gemeenteraadslid namens de partij Onafhankelijk Nieuw Spijkenisse (ONS).

(Foto: ANP – KOEN SUYK)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *