Rob McDonald (1959)

Rob McDonald.

Rob McDonald (22 januari 1959) was een symphatieke Engelse spits die met recht een voetbalkosmopoliet genoemd kan worden.

McDonald begon zijn carrière bij Hull City in zijn vaderland. Hier speelde hij nog een tijdje samen met Steve McLaren. In 1979 toonde SC Cambuur interesse en toog hij naar Leeuwarden. Trainer Nol de Ruiter nam hem na een jaar mee naar de Wageningse Berg om voor de plaatselijke FC te voetballen. En weer een jaar later vertrok Rob naar Willem II. Waar de kleurrijke trainer Bert Jacobs op dat moment de scepter zwaaide.

Zijn beste periode beleefde McDonald volgens eigen zeggen bij FC Groningen. Wijlen voorzitter Renze de Vries had grenzeloze ambities met FC Groningen. Hij haalde de Engelsman in 1982 dan ook naar de ‘Trots van het Noorden’. Dit ondanks interesse van Schalke ’04 en Werder Bremen. FC Groningen was met onder meer Bud Brocken, Henk de Haan, Karel Hiddink, Walter Waalderbos en Fandi Ahmad een prima subtopper.

De ploeg schakelde tijdens de Europa Cup 3 de Spaanse grootmacht Atletico Madrid uit en verloor na een zinderende tweestrijd van Inter Milan. McDonald scoorde zowel tegen Madrid, het eerste Europese doelpunt van FC Groningen ooit, en tegen Inter een doelpunt. Bekijk de website FCG Stats voor alle statistieken van de periode van de Engelsman in zijn tijd bij FC Groningen.

De goede prestaties van McDonald drongen ook in Eindhoven door. Hans Kraay senior was zeer gecharmeerd van de doeltreffende spits en ook McDonald zag een overgang naar de landskampioen in 1985 wel zitten. Bij PSV kwam de aanvaller vanwege een blessure niet helemaal uit de verf. Al deed hij ook hier met vijftien competitiedoelpunten zijn naam als goaltjesdief prima eer aan. De Eindhovenaren, met onder meer Ruud Gullit, René van de Gijp en Michel Valke, werden in dat seizoen landskampioen.

Zoals het een voetbalnomade betaamt vertrok McDonald na een jaar alweer uit Eindhoven. Na verblijven bij Sporting Lissabon, Racing Jet, weer FC Groningen, Ikast, Newcastle United en Besiktas besloot de makkelijk scorende aanvaller zijn carrière te vervolgen in 1992. En wel bij een andere onvergetelijke voetbalclub: het inmiddels failliete Veendam. Op de Langeleegte werd hij herenigd met trainer Henk Nienhuis, met wie hij ook bij FC Groningen samenwerkte.

Na zijn voetbalcarrière trainde Rob McDonald onder meer nog Cambuur Leeuwarden, de Graafschap en AC Trencín uit Slowakije. Ook ging hij via zijn eigen bedrijf Nederlandse trainers begeleiden die ambities in het buitenland hebben. Daarnaast kan de kleurrijke Engelse spits van weleer ingehuurd worden als gastspreker.

(Foto – ANP Dick Coersen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *