Peter Larsson (1961)

Peter Larsson

Peter Nils-Gösta Larsson (8 maart 1961) is een voormalig verdediger die onder meer uitkwam voor Ajax. Met de Amsterdammers verloor hij in 1988 de finale om de Europa Cup II van KV Mechelen. Tegenwoordig is Larsson actief in het onderwijs.

Larsson startte zijn professionele carrière bij Halmstads BK, maar boekte zijn eerste (en grootste) succes bij de IFK Götenborg. Hiermee won hij in 1987 de UEFA Cup door in de finale over twee wedstrijden te winnen van het Schotse Dundee United. Na het Europese succes koos Larsson voor Ajax, waarmee hij in 1988 de Europa Cup II-finale mee bereikte maar deze verloor van het KV Mechelen van Aad de Mos. Wel werd hij in 1990 kampioen met Ajax.

In 1991 keert de verdediger weer terug naar Zweden, omdat de doorgebroken Marciano Vink hem van zijn basisplaats had beroofd. AEK Stockholm wist de 47-voudig international te contracteren en volledig onverwacht de titel binnen te slepen in 1992. De ploeg had destijds slechts veertien contractspelers en vulde de wedstrijdselectie telkens aan met jeugdspelers.

Larsson speelde 47 wedstrijden voor het Zweeds voetbalelftal en scoorde daarin vier keer. Twee van die vier doelpunten kwamen tot stand via een strafschop. Hij nam met Zweden deel aan het Wereldkampioenschap voetbal 1990. Larsson maakte zijn debuut op 16 november 1983 in de vriendschappelijke uitwedstrijd tegen Trinidad & Tobago (0-5), net als Anders Palmer (Malmö FF) en Hans Holmquist (Hammarby IF).

Na drie seizoenen gevoetbald te hebben in de Zweedse hoofdstad, verlaat hij het profwereldje en bouwde hij via de amateurs van Korsnäs IF en Falu BS af. Tegenwoordig is Peter Larsson werkzaam op een school voor moeilijk opvoedbare kinderen.

(Foto: Wikimedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *