Peter Leslie Shilton (1949)

Peter Shilton

Peter Leslie Shilton (18 september 1949) was de legendarische doelman die meerdere generatie hebben kunnen zien spelen, want zijn carrière spande ruim dertig jaar. Keepte meer dan 1000 potjes.

Hij begon in 1966 met keepen als 17-jarige en het eindigde pas in 1997 toen hij 47 was. Na een periode als speler/trainer en bankzitten bij kleine clubs kreeg hij bij Leyton Orient de kans om zijn 1000 competitieduels te voltooien. Hij kwam uiteindelijk tot 1005 wedstrijden, met daarnaast 125 interlands voor Engeland tussen 1970 en 1990.

Shilton was erg succesvol met Nottingham Forest en won onder meer twee keer de Europa Cup I. Daarbij voert hij anno 2006 de lijst aan van de spelers die het meest uitkwamen voor het Engels voetbalelftal. Shilton verdedigde 125 maal het doel van ‘The Lions’.

Peter Shilton ging in de boeken als de speler die als eerste de barrière van duizend competitiewedstrijden in het Engelse voetbal doorbrak. Hij speelde op dat moment (1997) voor het Londense Leyton Orient. Deze wedstrijd werd speciaal voor deze gebeurtenis live op televisie uitgezonden.

De keeper speelde in zijn loopbaan alleen voor Engelse clubs: voor Leicester City, Stoke City, Nottingham Forest, Southampton, Derby County, Plymouth Argyle, Wimbledon, Bolton, Coventry City, West Ham United en Leyton Oriënt. In 1005 wedstrijden wist hij zelfs éénmaal te scoren

Dit deed hij voor Leicester City waar hij ook verreweg de meeste wedstrijden onder de lat stond (286). De laatste jaren (vanaf 1995) wist hij weinig wedstrijden meer te maken. In het laatste seizoen kwam hij echter toch nog tot negen, waarna hij er de brui aan gaf.

Met het Engels elftal speelde Shilton op twee EK’s en drie WK’s. Tijdens het WK 1986 was hij de doelman waartegen Diego Maradona met de hand wist te scoren. ‘De Hand van God’ zorgde ervoor dat Engeland naar huis mocht. Vier jaar later bereikte Shilton met Engeland de halve finales. In de achtste finale versloeg Engeland toen België. Na ook Kameroen, de revelatie van het toernooi, in de kwartfinale verslagen te hebben werd er verloren van het West-Duitsland in de halve finale.

Van alle 125 door Shilton gekeepte wedstrijden hield hij in meer dan 50% van de gevallen zijn doel schoon. In zijn 100e interland in Düsseldorf tijdens het Europees kampioenschap voetbal 1988 moest Peter Shilton echter drie doelpunten toestaan van Marco van Basten. Nederland won die wedstrijd met 3-1 en werd uiteindelijk Europees kampioen.

(Foto: Collections – GetArchive)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *