Peter Wijker (1971)

Peter Wijker

Peter Wijker (20 juli 1971) speelde in zijn carrière als sterke centrale verdediger totaal 430 wedstrijden betaald voetbal bij slecht twee clubs. Zijn meeste wedstrijden speelde hij voor AZ. Hij sloot zijn carrière af bij FC Volendam. Wijker werd daar op 1 januari 2008 Manager Voetbalzaken.

Verdediger Peter Wijker debuteerde in het seizoen 1993/1994 op 22-jarige leeftijd in het betaalde voetbal. Onder trainer Piet Schrijvers voetbalde hij zijn eerste profwedstrijd voor AZ. De club uit Alkmaar dat toen uitkwam in de Eerste divisie. Het eerste jaar was erg succesvol voor Wijker. Want naast het veroveren van een basisplaats, wist AZ ook beslag te leggen op de derde plaats in de competitie.

In de jaren die volgden was er afwisselend succes. Met Wijker als vaste waarde werd AZ in 1996 kampioen van de Eerste divisie. Het promoveerde daardoor naar de Eredivisie. AZ bleek nog niet rijp genoeg voor het hoogste niveau. Want een seizoen later volgde jammerlijk directe degradatie. Onder impuls van de in 1993 begonnen ambitieuze voorzitter Dirk Scheringa werd de spelersselectie versterkt. Zodanig dat in 1998 opnieuw het kampioenschap van de Eerste divisie gevierd kon worden.

Vanaf het seizoen 1998/1999 speelde AZ enkele jaren als stabiele middenmoter in de Eredivisie. Wijker was inmiddels gepromoveerd tot aanvoerder van het elftal. Met de komst van Co Adriaanse in 2002 veranderde er echter veel. Niet alleen werden de prestaties van AZ steeds beter. Maar ook Wijkers rol hierin werd steeds minder belangrijk. Uiteindelijk belandde de verdediger op de bank en mocht hij slechts sporadisch als invaller meedoen.

In 2004 besloot toenmalig Directeur Voetbalzaken Martin van Geel het aflopende contract van Wijker niet te verlengen. Peter Wijker speelde hierdoor uiteindelijk in elf seizoenen uiteindelijk 316 wedstrijden voor AZ voordat hij medio 2004 vertrok naar FC Volendam.

FC Volendam – op dat moment uitkomend in de Eerste divisie – werd de laatste club waar Wijker betaald voetbal speelde. Halverwege het seizoen 2007/2008 besloot hij op 36-jarige leeftijd eerder te stoppen met zijn actieve voetbalcarrière.

Peter Wijker kreeg op 1 januari 2008 de aanstelling tot Manager Voetbalzaken bij FC Volendam. Daarnaast speelde hij zijn wedstrijdjes nog bij de amateurs van LSVV uit Zuid-Scharwoude.

(Foto: ANP – Hans Steinmeier)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *