Piet den Boer (1958)

Piet den Boer

Piet den Boer (17 maart 1958) heeft bijna zijn hele profvoetbalcarrière in het buitenland gespeeld. Tegenwoordig is Den Boer werkzaam als private banker bij de ABN AMRO bank.

Piet den Boer begon met voetballen bij de amateurs van CVV in de Rotterdamse wijk Charlois. Op 23-jarige leeftijd werd hij prof-voetballer door een contract te tekenen bij Excelsior uit Kralingen. In zijn eerste prof-seizoen maakte de spits maar liefst 26 doelpunten waardoor hij meteen de aandacht trok van andere clubs. Hij koos ervoor om naar België te gaan en tekende voor KV Mechelen. Meteen in het eerste seizoen droegen zijn 15 doelpunten bij aan promotie naar de Eerste Klasse.

Den Boer scoorde ook in België nog veelvuldig. Zijn grootste wapenfeit was wel de fraaie kopbal in de finale van de Europacup II op 11 mei 1988. De finale die gespeeld werd in Straatsburg ging tussen KV Mechelen en AFC Ajax. Het doelpunt van Den Boer was het enige doelpunt waardoor het KV Mechelen van de Nederlandse coach Aad de Mos haar eerste grote Europese prijs pakte.

Naast Den Boer speelden ook de Nederlanders Erwin Koeman, Graeme Rutjes en Wim Hofkens in de finalewedstrijd voor KV Mechelen. KV Mechelen is tot heden de laatste Belgische club geweest die een Europabeker won.

Het seizoen erna vertrok Den Boer naar het Franse Girondins de Bordeaux. Daar speelde hij ook een goed seizoen waarbij hij gedeeld topscorer van de club werd en de club zich kwalificeerde voor de UEFA Cup door tweede in de competitie te worden. Hij sloot zijn carrière af op 33-jarige leeftijd bij het Franse SM Caen. Hierna speelde hij nog in de Belgische Vierde Klasse bij KFC Tielen.

In tegenstelling tot de eerder genoemde Nederlandse medespelers bij KV Mechelen is Piet den Boer nooit uitgekomen voor Oranje.

(Foto: Nationaal Archief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *