Piet(er) Huyg (1951)

Piet Huyg

Piet(er) Huyg (19 maart 1951), voetbalde in HFC Haarlem in de jaren zeventig en tachtig. Scoorde zonder uiteindelijk succes ooit een Europacup-goal tegen Spartak Moskou.

Een keur van culthelden en vedetten in spe en passé, passeerden de Haarlemsche voetbalrevue. Wie bij Haarlem voetbalde, werd of was een hele Piet. Paternotte, Hoeben, Keur en dus ook Piet Huyg.

Haarlem was een merk en het was een naam. ‘De Roodbroeken’ beleefden hun finest hours tijdens de beginjaren tachtig. Wat Promotie, 2x een 4e plek in de Eredivisie en ook de 2e ronde UEFA Cup op zou leveren.

In de jaren zeventig en aan het begin van de jaren tachtig was Huyg een belangrijke speler van en voor de HFC Haarlem. Huyg maakte daarbij deel uit van het het gouden team van Haarlem onder leiding van de legendarische Barry Hughes. Want hij speelde met Ruud Gullit, Martin Haar, Gerrie Kleton, Piet Keur, Joop Böckling en niet te vergeten: Abe van den Ban. Het was Huyg die eind 1982 het enige Haarlemse doelpunt, met het hoofd, scoorde in de thuiswedstrijd tegen Spartak Moskou.

In 1982 werd, met de jonge Ruud Gullit in de gelederen, een jaar na het kampioenschap van de eerste divisie zelfs via een 4e plek Europees voetbal behaald. De eerste ronde overleefde Haarlem tegen het Belgische KAA Gent. In de tweede ronde werden de roodbroeken uitgeschakeld door Spartak Moskou. Dit tijdens de uitwedstrijd in het Olympisch Stadion Loezjniki in Moskou vond de Loezjnikiramp plaats.

Hierbij kwamen officieel 66 mensen om het leven, maar toeschouwers van de wedstrijd hebben het echter over veel grotere aantallen slachtoffers. In het seizoen 1983-1984 eindigde Haarlem wederom op de 4e plek, echter gaf dat dit seizoen geen recht op Europees voetbal.

Huyg kwam en bleef bij de Roodbroeken uit Haarlem. Hij speelde er van 1970 t/m 1984. In precies 250 wedstrijden wist deze statische voorstopper, soms ook als middenvelder spelend, 14 maal te scoren.  Na zijn sportloopbaan opende Piet Huyg een sportzaak in Haarlem.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *