Pietro Vierchowod (1959)

Pietro Vierchowod (6 april 1959) was een Italiaanse spijkerharde mandekker, snel en tactisch ijzersterk. Dit zorgde ervoor dat hij zelfs op gevorderde leeftijd nooit een sprintduel verloor.

Vierchowod begon zijn profcarrière bij Como, waarmee hij in drie seizoenen van de Serie C1 opklom tot de Serie A, hetgeen hem een transfer naar Fiorentina opleverde. Zijn carrière kwam echter pas echt op gang bij AS Roma, waarmee hij in 1983 de landstitel veroverde. Hij beleefde vanaf 1983 een zeer succesvolle periode bij Sampdoria. In 1985 won hij met Samp de Italiaanse beker, iets wat hij later nog drie keer zou herhalen. Bijvoorbeeld in 1989, om het seizoen erop de Europacup II te winnen door in de finale Anderlecht met 2-0 te verslaan.

In 1991 won Sampdoria de eerste Scudetto uit haar geschiedenis en het jaar erop werd de finale van wat toen nog de Europacup I heette bereikt. Op Wembley werd na verlengingen verloren van het Barcelona van Johan Cruijff en Ronald Koeman. Vier jaar later, in 1996, was het wel zover. Vierchowod, inmiddels uitkomend voor Juventus, speelde in Rome een ijzersterke Champions League finale waarin titelverdediger Ajax na strafschoppen verslagen werd. Na de Champions Leaguewinst vertrok Vierchowod naar AC Milan en één seizoen later naar Piacenza, waar hij tot zijn 41e bleef doorvoetballen. De bijnaam Lo Zar (de Tsaar) dankte aan het feit dat hij de zoon is van een Oekraïense soldaat van het Rode Leger.

In 1984 nam hij deel aan de Olympische Zomerspelen van 1984, waar Italië in de halve finales werd uitgeschakeld door Brazilië.  

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *