Preben Larsen (1957)

Preben Elkjær Larsen

Preben Elkjær Larsen (11 september 1957) was een Deense aanvaller die eind jaren ’80 tot de wereldtop behoorde. De spits stond bekend als een kettingroker die van auto’s hield, maar ondanks dat nooit opgaf in het veld en keihard werkte.

Larsen startte zijn actieve carrière in eigen land, bij Vanlose IF, maar vertrok al gauw naar het buitenland. Het Duitse 1. FC Köln wist de aanvaller te contracteren, maar een groot succes werd dit niet. Ondanks het pakken van twee bekers (1977 en 1978) en een landstitel (1978),  verliet hij de Bundesliga na één seizoen en ging hij voetballen in de Belgische Eerste Klasse, bij KSC Lokeren. In Lokeren brak Larsen definitief door en scoorde hij er flink op los. Naast zijn vele doelpunten, verwierf Larsen ook bekendheid vanwege zijn levensstijl, wat hem ‘De gek van Lokeren’ als bijnaam opleverde.

Tijdens het EK van 1984 bereikte Preben Elkjær Larsen met Denemarken de halve finales. Waarin het na penalty’s werd uitgeschakeld door Spanje. Nadat Denemarken via Søren Lerby al snel op voorsprong was gekomen, eindigde het in 1-1. Larsen mistte vervolgens als enige een strafschop, waardoor de Spanjaarden doorbekerden.

Na het EK vertrok Larsen naar Italië, waar hij ging voetballen voor Hellas Verona. In zijn debuutjaar leidde hij de ploeg direct naar de titel, door onder meer een legendarisch doelpunt te scoren tegen Juventus: in een sprint aan de linkerkant van het veld verloor hij zijn rechter voetbalschoen, maar bleef hij doorgaan en schoot vervolgens raak met zijn schoenloze voet. Ook werd hij in 1984 uitgeroepen tot Deens voetballer van het jaar.

Na vier seizoenen verliet Preben Elkjær Larsen Verona en voetbalde hij nog twee jaar in eigen land, bij Vejle BK. Tegenwoordig is Larsen sportcommentator op de Deense tv.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *