Purrel Fränkel (1976)

Purrel Fränkel

Purrel Fränkel (8 oktober 1976) was een Surinaamse mannetjesputter die speelde voor Vitesse en als ‘Superboer’ bij De Graafschap. Heeft de twijfelachtige eer ooit een record te hebben neergezet door al na 19 seconden het net te vinden, achter zijn eigen keeper.

Verdediger Fränkel speelde in zijn jeugd voor de Amsterdamse clubs Osdorp en Amstelland waarna hij in 1995 bij Telstar debuteerde in het betaalde voetbal. Hij was bij Telstar drie seizoenen basisspeler en vertrok in 1998 voor het eerst naar De Graafschap. In zijn eerste seizoen in de Eredivisie kwam hij tot zestien wedstrijden. De seizoenen die volgden werd hij een vaste waarde bij ‘de superboeren’. In 2002 nam Vitesse Fränkel over, waarmee hij in zijn eerste jaar Europees voetbal speelde.

In 2003 haalde Fränkel de recordboeken door in de wedstrijd tegen FC Twente na negentien seconden in eigen doel te scoren. Dit was op dat moment de snelste eigen goal in de geschiedenis van de Eredivisie. Zijn record zag Purrel drie jaar later ‘verbeterd’ door Arnold Kruiswijk. Deze verdediger had er negen seconden voor nodig.

Met zijn 172 centimeter was Purrel één van de kleinste spelers en moest het daarom hebben van zijn snelheid en onverzettelijkheid. Hierdoor speelde hij, telkens als vaste waarde, toch maar mooi 474 wedstrijden in het betaalde voetbal, waarin hij negen maal het net wist te vinden, achter de doelman van de tegenstander. Stond verder ook bekend door zijn agressiviteit. Soms iets te! Daar kan Koen van de Laak over mee praten. De oud-FC Groningen speler werd liep ooit gescheurde enkelbanden op door  Fränkel. Purrel heeft daarna nog met Van de Laak gebeld en excuses aangeboden, maar het kwam niet meer goed tussen deze twee. Jaren later zou Van de Laak hem een “blind paard” noemen die de “onsportiefste speler van de Eredivisie is”.

Fränkel zag zich op 31 augustus 2007 op de laatste transferdag verhuurd aan zijn oude club De Graafschap. Zelf liet de linksback toen weten opgelucht te zijn daarmee af te zijn van zijn toenmalige trainer Aad de Mos. Hoewel De Mos vertrok aan het einde van seizoen 2007/08, keerde Fränkel niet terug en bleef hij bij De Graafschap. Ooit raakte draver Fränkel geblesseerd aan zijn teen doordat hij er een wasmachine op had gekregen.

Op 2 maart 2009 kreeg Fränkel van de KNVB een maand schorsing wegens doping. Hij was op 21 december 2008 betrapt op het gebruik van marihuana.  Op 29 april 2012 werd hij in hechtenis genomen omdat hij in mei 2010 auto had gereden terwijl hem de rijbevoegdheid ontzegd was.

Hiervoor was hij tot een boete van 900 euro en vijftien dagen celstraf veroordeeld welke hij nog niet uitgezeten had. Hij dreigde de laatste twee duels voor De Graafschap te moeten missen.

Op 1 mei werd hij echter weer vrijgelaten na een verzoek van zijn advocaat daartoe en werd zijn straf opgeschort. Hij kwam op 2 mei echter niet in actie in de wedstrijd tegen SBV Excelsior en op 3 mei werd hij wederom in hechtenis genomen om de rest van zijn straf uit te zitten.

16 juli 2012 konden wij via Twitter melden dat Fränkel was gestopt. Hij had geen zin meer in het betaalde voetbal en sloot zich aan, zeven stappen lager, bij vierdeklasser VV Duno.

(Foto: Wikipedia)

Heb je het over Purrel Fränkel, heb je het over eigen doelpunten. Maar aan de andere kant kon hij het zeker ook..:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *