Regillio Vrede (1973)

Regillio Vrede

Regillio Vrede (18 januari 1973), begon zijn carrière bij RKC Waalwijk en maakte als verdediger vooral naam bij Roda JC waarmee hij tweemaal de KNVB beker won.

Deze reus van een verdediger is op twee centimeter na twee meter hoog. Zijn lijst met clubs bestaat uit 1995/96 RKC,  1996/02 Roda JC 2002/03 Iraklis Saloniki, 2003/04 FC Groningen, 2004/06 TOP Oss. In 1997 won hij met Roda JC de eerste maal de KNVB beker door SC Heerenveen met 4-2 te verslaan. In 2000 herhaalde hij dit kunststukje door NEC met 2-0 aan de zegekar te binden.

Surinamer Vrede had als bijnaam ‘de grote neger’. Hij straalde onverzettelijkheid uit en was (kop)sterk in de duels met de vele spitsen die hij tegen kwam. Door zijn uitstraling en kracht werd hij steevast geposteerd als centrale verdediger. Het was bij amateurclub Blauw Wit (Amsterdam) waar Vrede werd ontdekt en wat hem een transfer naar RKC Waalwijk opleverde. Hier maakte hij zijn debuut als prof op 20 augustus 1995 in de wedstrijd tegen NAC Breda. De uitslag was  2-2 (na 82 minuten viel hij in voor Zeljko Petrovic). Na 32 duel en 3 doelpunten kaapte Roda JC Vrede uit Waalwijk.

In Kerkrade beleefde Regillio Vrede het beste deel van zijn carrière. Met als memorabele momenten: het winnen van de Amstel Cup in zowel 1997 en 2000. De Europese wedstrijden tegen Bordeaux en AC Milan. In totaal heeft hij 18 duels in het UEFA Cup toernooi voor Roda JC gespeeld. Dit leverde hem de interesse van clubs als Ajax, Chelsea en Hertha BSC op.

Uiteindelijk belandde Vrede bij Iraklis Saloniki voor zijn Europees avontuur. Dit werd geen groot succes; slechts in 13 competitiewedstrijden werd beroep gedaan op de robuuste verdediger. FC Groningen haalde hem vervolgens terug naar de Eredivisie. Ook dit ging niet ‘Hosanna’. In de kleedkamer van het Oosterpark komt het tot een stevige vechtpartij tussen Paul Matthijs en Vrede. De laatste is boos omdat Matthijs bij een vrije trap de bal niet voor het doel schoot, maar breed legde op Hugo. Trainer Ron Jans wisselt beide spelers en stuurt hen naar huis. Kort daarna vertrekt Vrede bij FC Groningen. Voor een compleet overzicht van zijn periode bij Groningen kun je kijken op de website van fcgstats.

Nadat Regillio Vrede voor een korte periode zijn conditie op peil hield bij zijn voormalige club RKC tekende hij uiteindelijk voor Top Oss waarvoor hij nog twee seizoenen speelde. In 2006 beëindigde de verdediger zijn actieve voetbalcarrière waarna hij tot 2010 als assistent deel uit ging maken van de technische staf van de club. Na het ontslag van Ruud Brood in december 2013 was hij zelfs even interim-hoofdtrainer.

Zie ook: http://www.regilliovrede.nl/

(Foto: ANP – Foundation)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *