Reinier ‘Beertje’ Kreijermaat (1935)

Reinier Kreijermaat

Reinier ‘Beertje’ Kreijermaat (25 april 1935 – 22 januari 2018) had door zijn gedrongen stevige postuur gecombineerd met zijn stugge hoekige wijze van voetballen de bijnaam ‘Beertje’.

Reinier J.P. Kreijermaat, oorspronkelijk van beroep monteur, maakte zijn professionele debuut bij USV Elinkwijk. Sinds zijn negende was hij lid van deze vereniging en tot zijn 24e jaar voetbalde hij er waaronder negen jaar in het eerste elftal. Voetbalverslaggever Bert Corporaal gaf hem toen al vanwege zijn gedrongen stevige postuur gecombineerd met zijn stugge wijze van voetballen de bijnaam ‘Beertje’. Zijn debuut in het eerste elftal als midvoor maakte hij in 1951 reeds op vijftienjarige leeftijd toen de club net gepromoveerd was naar de Eerste Klasse.

Hij speelde daarna voor Feyenoord waar hij voor een transfersom van 80.000 gulden werd overgenomen. Hij werd bekend als een van de boegbeelden van het onverzettelijke Feyenoord in de jaren zestig. Hij speelde 201 wedstrijden voor Feyenoord waarin hij 29 doelpunten maakte.

Bij zijn debuut bij de club op 18 juni 1959 als gastspeler tijdens de wedstrijd tegen UA Sedan, die overigens met 4-2 gewonnen werd, werd hij in de pers bekritiseerd om zijn “vliegende sliding”. Zijn laatste wedstrijd was op 15 november 1964 tegen Sittardia. Met de vereniging zou hij driemaal landskampioen worden, eenmaal de KNVB beker winnen en meedoen in de Europacupwedstrijden. Ook kwam hij tweemaal voor het Nederlands elftal uit.

Tijdens wat later bleek zijn laatste wedstrijd bij Feyenoord te zijn, brak hij zijn been na een sliding van Joep Beckers van Sittardia. Omdat er een infectie bij de breuk kwam liep hij in totaal elf maanden in het gips, verliep de terugkeer naar het hoogste niveau niet goed en kwam het niet tot een nieuwe wedstrijd voor Feyenoord.

Uiteindelijk mocht hij transfervrij vertrekken en ging op 1 juli 1967 spelen bij Xerxes/DHC waar hij slechts vier wedstrijden voor uit zou komen in het betaalde voetbal. Omdat hij ruzie kreeg met de trainer, Kurt Linder, betekende dit een eind van zijn carrière als betaald voetballer.

Nadien ging Kreijermaat nog vier seizoenen als amateur spelen bij de vereniging Overmaas en daarna kwam hij uit voor het veteranenelftal Oud-Feyenoord. Ook werd hij voetbaltrainer. Hij startte als jeugdtrainer bij Bolnes en daarna volgden de verenigingen Heerjansdam, Dubbeldam, SSS, Meeuwenplaat en de ‘s-Gravenzandse SV. Uiteindelijk zou hij bij de vereniging Overmaas, waar hijzelf als amateur had gespeeld, zijn trainersloopbaan beëindigen.

Kreijermaat overleed op 22 januari 2018 op 82-jarige leeftijd.

(Foto: Wikipedia)

2 reacties

 1. L.S.
  Vanavond de special gezien over Feyenoord 1963 Europa Cup halve finale tegen Benfica.

  Prachtige uitzending en wat een historisch overzicht, was toen zelf twaalf jaar oud en herinner mij alles nog!
  Maar vooral het optreden in deze special van Reinier “Beertje” Kreijermaat, een jaartje ouder maar ondanks tegenslagen, niets veranderd in denken en doen.
  Zoals hij deze uitzending “kleur” geeft met zijn optreden, zijn eenvoud en vooral zijn persoonlijkheid zegt voor mij wat “hand in hand kameraden” werkelijk betekent.
  Een groot Feyenoorder, die dat uitdraagt in woord en daad.
  Groet, Wim

 2. Ik was aanwezig in de Kuip toe. Kreijermaat zijn been brak. De klap die dat gaf. Was door t hele stadion te horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *