Reinier Robbemond (1972)

Reinier Robbemond

Reinier Robbemond (31 januari 1972)  was een middenvelder van 183 centimeters. Speelde negentien seizoen betaald voetbal voor o.a. FC Utrecht, De Graafschap, AZ en Dordrecht ’90.

Robbemond speelde in zijn jeugd voor ODS en SC Feyenoord. Zijn debuut in het betaalde voetbal maakte hij in het seizoen 1990/1991 voor Dordrecht’90. Bij de club uit zijn geboortestad speelde hij ruim honderd wedstrijden (111 en vier goals om precies te zijn) alvorens hij in 1996 naar FC Utrecht vertrok.

Bij FC Utrecht speelde de middenvelder, met de oorbel in het rechteroor, vijf seizoenen als basisspeler. In de Domstad raakte hij in seizoen 2000-2001 na een langdurige blessure (gebroken sleutelbeen) zijn basisplaats kwijt aan Stefan Tanghe. 153 wedstrijden had hij er op zitten waarin hij negentien maal het net had weten te vinden. Het was tijd voor een nieuwe stap.

In 2001 verkaste Robbemond naar AZ, waar hij drie seizoenen speelde maar de laatste twee jaar geen vaste waarde was. 54 wedstrijden kwam hij voor AZ in actie maar wist hierin nooit te scoren. In het vierde seizoen in Alkmaar koos Robbemond voor een overstap naar De Graafschap waar hij meer aan spelen toe zou komen.

Tussen 2004 en 2009 stond Robbemond als ‘superboer’ onder contract bij De Graafschap. Robbemond werd in zijn tweede seizoen herenigd met trainer Henk van Stee, de man die hem in de zomer van 2001 van FC Utrecht naar AZ haalde. Reinier wachtte lang met bijtekenen in Doetinchem en dat had te maken met de plannen die Jan de Jonge, de voorganger van Van Stee, met de middenvelder had.

In 2007 was het feest toen Robbemond met zijn collega’s de titel op eiste in de Eerste Divisie. Echter toen De Graafschap voor de tweede keer in vijf jaar tijd degradeerde uit de Eredivisie werd het contract van de routinier/ nestor niet verlengt. Na negentien seizoenen betaald voetbal kwam er een eind aan de loopbaan van middenvelder Reinier Robbemond. 412 wedstrijden en 29 doelpunten zullen blijvend achter zijn naam staan.

Vanaf de zomer 2009 ging Robbemond aan de slag als jeugdtrainer bij AZ. Na diverse jongere elftallen te hebben opgeleid werd Robbemond in het seizoen 2014/15 trainer van Jong AZ. Op 21 september 2014 zat Robbemond eenmalig als assistent, naast interim-trainer Dennis Haar en assistent-trainer Marco van Basten op de bank bij het eerste elftal van AZ.

(Foto: ANP – Louis Van Der Vuurst)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *