Rick Hilgers (1962)

Rick Hilgers

Rick Hilgers (31 augustus 1962) was een pijlsnelle spits die van 1988 tot en met 1992 speelde bij Vitesse.

De besnorde aanvaller speelde in de jeugd bij NEC, maar brak niet door in Nijmegen. Vitesse gaf hem later wel een kans. Met name trainer Bert Jacobs was wel gecharmeerd van de kleine spits die in Arnhem een contract tekende toen hij 26 was.

De laatbloeier stond symbool voor de opkomst van de Arnhemse club. Een paar jaren voor de komst van Hilgers had toenmalig voorzitter Karel Aalbers de club net voor een failissement behoed, daarna trad het herstel in. De kleurrijke trainer Bert Jacobs vervulde hierin een belangrijke rol. De uitvinder van de term hotseknotsebegoniavoetbal werd met Vitesse kampioen van de Eerste Divisie in 1989 en in 1990 behaalde de promovendus de vierde plaats in de Eredivisie en de bekerfinale.

Hilgers was in het succesvolle seizoen 1989/90 een van de belangrijke krachten. In een team van onder meer John van den Brom, Theo Bos, Huub Loeffen, Edward Sturing en Raymond van der Gouw. Hilgers hield Jurrie Koolhof regelmatig uit de basis. Hij speelde ook mee tijdens de verloren bekerfinale in 1990 tegen PSV. In de Kuip verloren de Arnhemmers met 1-0, mede omdat PSV-keeper Hans van Breukelen een penalty stopte van John van den Brom. Ondanks het verlies was deze wedstrijd in een uitverkochte Kuip een hoogtepunt uit de carrière van de rappe spits.

Erg lang duurde zijn opmars niet. De concurrentiestrijd werd, onder meer door de komst van Hans Gillhaus, steeds groter bij de spitsposities op Monnikehuize. Hilgers kon een contract tekenen bij Kortrijk, maar dat werd mede vanwege een zakelijk geschil geen succes. Helmond Sport en Heracles toonden interesse, maar de snelle aanvaller keerde terug bij zijn geliefde Hatert, een club waarvoor hij nog jaren zou uitkomen.

De geruchten gingen dat Ricky Hilgers in 1989 op de shortlist stond van toenmalig Oranje-bondscoach Thijs Libregts. Maar een blessure gooide helaas roet in het eten voor de spits, die tegenwoordig dakdekker is.

(Foto: ANP – Toussaint Kluiters)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *