Hans Gillhaus (1963)

Hans Gillhaus (5 november 1963), kwam onder andere uit voor FC Den Bosch, PSV, AZ, Gamba Osaka, FF Jaro en Vitesse. Hij speelde negen interlands waarin hij twee keer scoorde.

Gillhaus debuteerde begin jaren ’80 bij FC Den Bosch, waar hij in totaal meer dan 100 keer in actie zou komen. Na vier seizoenen ruilde hij de Nederlandse middenmoter in voor PSV.

Bij PSV was Ruud Gullit voor een recordbedrag naar AC Milan vertrokken. Gillhaus werd vervolgens samen met Wim Kieft  en Søren Lerby aangetrokken als versterking. In zijn eerste seizoen won Gillhaus met PSV de landstitel, de KNVB-Beker en de Europacup I. Een jaar later won de club opnieuw de dubbel.

In 1990 kocht Aberdeen de aanvaller voor een bedrag van 750.000 euro over van PSV, waar hij overbodig was geworden na de komst van Romário. Gillhaus vond in Schotland landgenoot Theo Snelders terug. In zijn debuutwedstrijd was Gillhaus meteen goed voor twee doelpunten, waaronder één via een omhaal. De kopsterke spits is nog steeds populair in Schotland.

Toen coach Willie Miller het roer overnam, zocht Gillhaus andere oorden op. Hij keerde terug naar Nederland en sloot zich aan bij Vitesse, waar hij zich terug in de kijker speelde en opnieuw een selectie voor Oranje te pakken kreeg.

Nadien voetbalde de aanvaller nog twee jaar in Japan, bij Gamba Osaka, en telkens één seizoen bij AZ en het Finse FF Jaro. Zijn carrière sloot hij af in de Eerste divisie bij zijn ex-club Den Bosch. Na zijn loopbaan als voetballer werd Hans Gillhaus scout bij PSV en later ook Chelsea FC. Na zijn carrière werd hij onder meer scout bij Chelsea en Queens Park Rangers en technisch directeur bij Zulte Waregem.

(Foto: ANP – Koen Suyk)

2 reacties

 1. Goedenavond,

  hoe komen wij aan het mailadres van Hans Gillhaus?
  wij organiseren een reünie vanwege ons 50 jarig jubileum en zijn op zoek naar mensen die iets kunnen vertellen over hun leven na de basisschool, voor in ons Jubileumboek,

  Vriendelijke groet,
  De jubileum commissie,
  Dodo Mankor-Bakker

 2. Goedenavond,

  Wij zijn op zoek naar een mailadres van Hans Gillhaus. Hij is oud leerling van onze basisschool en wij zijn naar hem op zoek in verband met ons 50 jarig jubileum.
  Vriendelijke groet, de Jubileumcommissie,

  Dodo Mankor Bakker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *