Rob Matthaei (1966)

Rob Matthaei

Rob Matthaei (20 september 1966) speelde van 1985 tot 2002 als breker op het middenveld voor HFC Haarlem, De Graafschap, FC Volendam, en ‘buitenlands’ Motherwell en Dunfermline Athletic.

Rob met de moeilijke achternaam en het lange haar, begon zijn  loopbaan in Haarlem bij de plaatselijke HFC. In 1990 brak hij zijn been waardoor hij een jaar uit de roulatie was. Hij speelde vijf seizoenen aan de Jan Gijzenkade. Na 146 wedstrijden en 11 doelpunten toog Matthaei naar De Achterhoek en werd ‘superboer’.

Hij kon ook naar Sparta Rotterdam maar de vraagprijs van twee en een halve ton plus de financiële eisen van Matthaei waren de club te gortig. Bij De Graafschap maakte hij zes seizoenen vol. In 154 potjes wist hij drie maal het net te vinden. In 1991 in een duel tegen PSV brak hij zijn elleboog na een aanvaring met linksback Jan Heintze.

In 1996 was het de beurt aan palingdorp Volendam. Hier kwam de middenvelder twee seizoen in actie. In deze seizoenen maakte hij 51 wedstrijden vol waarin hij niet wist te scoren. Wel zorgde hij in 1997 voor een uniek feit door Jari Litmanen zijn enige rode kaart in zijn carrière te laten krijgen.

Een Schots avontuur stond blijkbaar nog op de wensenlijst van Rob Matthaei. In 1998 vertrok hij daarom naar Motherwell. Dit was niet een groot succes omdat hij slechts 20 maal mocht komen opdraven. Hij besloot daarom zijn heil te zoeken bij Dunfermline Athletic. Dit werd zelfs maar één seizoen en na 17 wedstrijden was het in 2001 tijd voor Matthaei om zijn actieve loopbaan te beëindigen.

Matthaei kwam één maal uit voor het Nederlands Elftal onder 21 jaar.

In 2005 stapte Matthaei het trainersvak in als assistent-trainer bij Telstar. Ook bij zijn oude club Haarlem bekleedde hij deze positie (2008-2010). Hij is tegenwoordig jeugdtrainer van Al-Rayyan in Qatar.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *