Jan Heintze (1963)

Jan Heintze (1963)

Jan Heintze (17 augustus 1963) was een Deense mannetjesputter die met PSV een karrenvracht aan prijzen binnen sleepte.

Heintze begon in zijn jeugd bij de plaatselijke voetbalclub, Tårnby Boldklub. Op 17-jarige leeftijd ging hij naar Kastrup, een club uit de Deense hoogste divisie. Dat jaar degraderen ze en Heintze krijgt aanbiedingen van buitenlandse clubs, waaronder FC Twente. Zijn moeder vindt hem echter nog te jong en Jan(tje) blijft nog een jaar in Denemarken.

Na dat jaar komen wederom buitenlandse clubs bij Heintze langs die hem willen overnemen, waaronder 1. FC Köln en PSV. Köln biedt hem een contract aan, maar wacht nog met de besprekingen op de nieuwe trainer. Na een korte stage bij PSV tekent Heintze een contract bij de Eindhovenaren. Zij zijn slagvaardiger en zullen daar geen spijt van krijgen…

Heintze maakt op 4 december 1982 zijn officiële debuut voor PSV, als hij in de 70e minuut invalt voor Jung-moo Huh. Een jaar later verovert Heintze definitief een vaste plaats in de basis, en viert in 1986 zijn eerste landskampioenschap met PSV. Net als in 1987, 1988 en 1989. Heintze behoort hiermee tot de weinige voetballers die vier keer op rij landskampioen van de Nederlandse Eredivisie zijn geworden.

In 1988 wint hij met PSV de treble, samen met drie andere Denen bij PSV, Søren Lerby, Frank Arnesen en Ivan Nielsen. Ook in 1991 en 1992 wordt Heintze met PSV kampioen, als hij in 1994 moet vertrekken, omdat trainer Aad de Mos hem niet meer nodig heeft.

Heintze gaat in de Bundesliga spelen. Heintze strijdt met Bayer 05 Uerdingen tegen degradatie, maar dat wordt in zijn eerste seizoen nog ontlopen. Een jaar later zal het onvermijdelijke toch volgen en daarom vertrekt de hard werkende linksback naar Bayer Leverkusen. Bij Leverkusen maakt Heintze kennis met trainer Christoph Daum, die Leverkusen naar hun beste tijd ooit leidt. Met Leverkusen werd Heintze in drie jaar tijd twee maal tweede en één keer derde in de competitie.

Op 36-jarge leeftijd keert hij wederom terug bij PSV waar zijn oud-ploeggenoot Eric Gerets trainer wordt. Heintze wordt nog 3 keer kampioen met PSV, in 2000, 2001 en 2003. Op 25 mei 2003 speelt Heintze zijn laatste competitiewedstrijd uit zijn carrière, als hij in de 87e minuut invalt voor Young-pyo Lee.

Heintze speelde 395 competitiewedstrijden voor PSV en tevens 75 Europese wedstrijden en staat daarmee op de tweede plaats, achter Wilfred Bouma, op de all-time ranglijst wat betreft Europese wedstrijden.

Jan Heintze (1963) speelde in totaal 86 wedstrijden voor de Deense nationale ploeg, daarin kon hij vier doelpunten scoren. Hij maakte zijn debuut op 29 april 1987 tegen Finland (1-0 winst). In 1992 werd Denemarken Europees kampioen, maar Heintze was daar niet bij vanwege een conflict met toenmalig bondscoach Richard Møller Nielsen. Zijn laatste wedstrijd was op 6 juni 2002 (Senegal-Denemarken) bij het WK in Zuid-Korea en Japan.

(Foto: ANP – Frans Van Der Linde)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *