Roberto Carlos (1972)

Roberto_Carlos

Roberto Carlos da Silva Rocha (10 april 1972) was een Braziliaanse verdediger van onder meer internazionale, Real Madrid en Fenerbaçhe. De kleine vleugelverdediger wordt gezien als één van de beste linksbacks aller tijden. De voormalig international (125 interlands) introduceerde de ventieltrap in het voetbal, die hij toepaste op zijn vrije trappen die extreem hard werden genomen.

Deze harde pegels werden geoefend in de jongste jeugd van Roberto Carlos. Als jong kereltje oefende hij zijn schot met een voetbal gevuld met zand. De vleugelverdediger werd opgeleid  door União São João EC, die de speler in 1992 naar Palmeiras zag vertrekken, waar hij zijn professionele loopbaan begon. Direct na zijn overstap debuteerde de jonge back als international van zijn land en pakt hij ook de landstitel met zijn club. Twee jaar later ging Roberto Carlos met zijn club toeren door Europa en maakte hij veel indruk. Onder meer Ajax toonde interesse in de speler, maar men koos in Amsterdam uiteindelijk voor Marcio Santos, die vervolgens zou mislukken in de Nederlandse hoofdstad. Internazionale hapte wel toe en kaapte de speler voor de neus weg van het eveneens geïnteresseerde Middlesbrough, die de speler bijna binnen had.

In Milaan ging het echter niet als gepland. De verdediger werd door zijn geweldige aanvallende impulsen door trainer Roy Hodgson gezien als linksbuiten, wat de back echter weigerde te spelen. Na een onderhoud met voorzitter Massimo Moratti besloten speler en club afscheid van elkaar te nemen en haalde Real Madrid hem naar Spanje. Bij de Spaanse topclub werd Roberto Carlos wel ingezet op zijn favoriete positie en groeide hij uit tot één van de bepalende spelers van de club. De Braziliaan pakte in elf jaar tijd onder meer vier landstitels en zou driemaal de Champions league winnen. Ook als international ging het de Braziliaan deze periode voor de wind. In 1998 werd hij tweede op het WK in Frankrijk, de Copa América werd een jaar eerder en een jaar later wel gewonnen. De wereldtitel werd in 2002 gepakt.

In 2006 nam Roberto Carlos na elf uitermate succesvolle jaren afscheid van Real Madrid en tekende hij met veel bombarie bij Fenerbaçhe. Twee seizoenen later keerde hij weer terug naar Brazilië om af te bouwen bij Corinthians. Afscheid nemen als voetballer deed de snelle back echter niet in Zuid-Amerika, maar in Dagestan, waar hij de verleiding van de Russische olieroebels van FC Anzhi Makhachkala niet kon weerstaan en nog één jaar voetbalde. Na zijn spelersloopbaan ging Roberto Carlos het trainersvak in. (Foto: Wikipedia).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *