Ron van den Berg (1960)

Ron Van Den Berg Sparta

Ron van den Berg (15 augustus 1960) was een middenvelder die tussen 1980 en 1996 als prof actief was. Het grootste deel van zijn loopbaan speelde hij voor Sparta.

Tussen 1985 en 1987 kwam Van den Berg uit voor FC Groningen en aan het einde van zijn loopbaan speelde hij nog een aantal wedstrijden voor Excelsior. Maar de rest van zijn loopbaan bestond uit Sparta, Sparta en Sparta Rotterdam. Veel jongens uit eigen jeugd haalden daar het eerste elftal zoals Ronald Lengkeek, Aad Andriessen en Robert Verbeek.

Sparta Rotterdam

Ron van den Berg was een linksbenige middenvelder. In het seizoen 1980/1981 maakte hij zijn opwachting voor ‘De Rood-Witte Gladiatoren’. Hij werd rustig gebracht en speelde in zijn eerste seizoen zes wedstrijden (geen doelpunten). Het seizoen er op speelde hij al zeventien wedstrijden om vervolgens een basisspeler te worden en dit ook te blijven.

In de seizoenen 1983-1984 en 1985-1986 deed hij zelfs nog mee in het Europacup-III-toernooi. Het eerste jaar werd Sparta pas uitgeschakeld in de achtste finales door een te sterk Spartak Moskou (1-1 en 0-2). Een jaar later wisten Van den Berg en consorten Hamburger SV uit te schakelen na een spannende penaltyreeks. Helaas was een andere Duitse ploeg, Borussio Mönchengladbach in de volgende ronde te sterk.

FC Groningen

Na 123 wedstrijden en 22 doelpunten vond Van den Berg de tijd rijp om te verkassen naar de plaatselijke FC, in Groningen. Hier speelde Ron in twee seizoenen 58 wedstrijden waarin hij vijf maal wist te scoren. Ook hier ging Van den Berg ‘Europees’. ‘De FC’ overleefde de eerste ronde, en ook de tweede ronde, tegen het Zwitserse Xamax Neuchatel, kwam de ploeg door. FC Groningen strandde in de derde ronde toen het over twee wedstrijden niet bleek opgewassen tegen het Portugese Vitória Guimarães.

Weer terug naar Rotterdam

Ron van den Berg besloot dat het tijd was voor een rentree naar de club waar het voor hem was begonnen: Sparta Rotterdam. In acht seizoenen zou hij de meeste wedstrijden spelen. Hij bracht zijn totaal aantal wedstrijden in een Sparta-shirt op 306 door nog eens 183 maal voor de ‘Kasteel-club’ uit te komen. 33 goals wist hij daarin te maken.

Afbouwen deed hij bij Excelsior. Na één seizoen en vijf wedstrijden vond hij het welletjes. Van den Berg, die inmiddels de bijnaam ‘Witlof’ had gekregen, besloot in 1996 zijn schoenen aan de spreekwoordelijke wilgen te hangen.

Na zijn actieve voetballoopbaan was hij enige tijd werkzaam bij Sparta als assistent van toenmalig trainer Frank Rijkaard. In 2012 was hij coach bij SV ARC in Alphen aan de Rijn. In 2014 stapte Van den Berg over naar RVV Kocatepe. Hij werkt in Rotterdam bij een cargadoorsbedrijf en woont in Hellevoetsluis.

(Foto: ANP – Foundation)

 

Eén reactie

  1. Ron van den Berg nog gesproken tijdens een wedstrijd tegen Kocatepe

    Vriendelijke Groeten Danny van Strien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *