Ryan Giggs ( 1973 )

Ryan Giggs

Ryan Joseph Giggs (29 november 1973) was een Welshe superster die uitgroeide tot een legende van Manchester United.

De buitenspeler werd geboren als Ryan Joseph Wilson in Cardiff, de hoofdstad van Wales. Op zijn zevende verhuisde het gezin naar Salford, dichtbij Manchester. Toen zijn ouders uit elkaar gingen nam Ryan de achternaam van zijn moeder Lynne Giggs aan.

Giggs kende een moeilijke jeugd. Omdat hij een zoon was van een donkere vader en een blanke moeder was hij vaak mikpunt van racistische pesterijen. “Ik was een stille en verlegen jongen, gelukkig bood de sport mij kans om aan de pesterijen te ontsnappen en om ergens naar uit te kijken”,  vertelde Giggs.

En sporten dat kon hij. In zijn jonge tienerjaren droeg hij het lichtblauwe shirt van Manchester City. Dit nadat zijn rijke talent was opgemerkt bij zijn jeugdteam van Dean’s Youth FC. The Citizens wisten The Welsh Wizard echter niet voor lange tijd aan zich te binden. Waardoor concurrent, rivaal en stadsgenoot Manchester United toe sloeg op Giggs’ veertiende verjaardag.

“Hij was dertien jaar en zweefde over de grond als een cocker spaniël jagend achter een stuk zilverpapier in de wind”, liet voormalig United-manager Sir Alex Ferguson zich lovend uit over zijn pupil.

Op zijn zeventiende debuteert Ryan Giggs in het eerste elftal van The Mancunians. Gelijk zag hij zich omgedoopt tot ‘de nieuwe George Best’. Een vergelijking waar de Welshman niet anders van lijkt te worden. Zijn eerste prijs pakt hij in 1992 wanneer  United  in de finale van de League Cup Nottingham Forrest verslaat met 1-0.

Giggs zorgt voor de assist waaruit Brian McClair de winnende goal wist te scoren.Na dit seizoen won Giggs de titel Talent van het jaar. Het bleek de start van een uiterst succesvolle carrière. Giggs speelde in 24 seizoenen maar liefst 963 wedstrijden voor The Red Devils, waarin hij 168 doelpunten maakte en 35 hoofdprijzen verzamelde.  Waaronder twee keer de Champions League en dertien keer de landstitel.

Giggs wordt, met spelers als Alfredo di Stefano, George Best en Jari Litmanen beschouwd als één van de beste spelers ooit die nooit op een WK of EK uitkwam. Hij maakte zijn debuut voor het nationale elftal van Wales op 16 oktober 1991 in en tegen Duitsland. In totaal zou hij 64 interlands spelen en twaalf keer scoren.

Tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen was Ryan Giggs de aanvoerder van het Britse elftal waarmee in de kwartfinale van Zuid Korea werd verloren. De carrière van de meest succesvolle Britse voetballer van zijn generatie eindigde op 19 mei 2014. Op dezelfde dag kreeg hij de baan als assistent van Louis van Gaal. De coach die na het WK van 2014 de nieuwe manager zou worden van the Red Devils.

In juni 2007 kreeg Ryan Joseph Giggs de onderscheiding in de Orde van het Britse Rijk. Dit vanwege zijn werk als vertegenwoordiger van UNICEF.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *