Salvatore ´Toto´ Schillaci (1964)

Salvatore Toto Schillaci

Salvatore ‘Totò’ Schillaci (1 december 1964) maakte faam tijdens het WK 1990, het toernooi waarbij hij verrassend topscorer werd namens zijn land Italië.

De grote droom van Italië was om in eigen land de wereldcup te pakken. De Azzuri faalden daar jammerlijk in. In de halve finale werd met penalty’s verloren van het Argentinië van Diego Maradona.

Een hoogtepunt was het optreden van Toto Schillaci. De spits van Juventus was door bondscoach Vicini verrassend geselecteerd. Het moest het toernooi worden van superspits Gianluca Vialli, maar Schillaci ging er met die eer vandoor. Hij scoorde maar liefst zes keer en veroverde daarmee de Gouden Schoen. Tot diens ongenoegen verdreef hij vedette Vialli naar de bank. Er is een foto bekend dat de zwaar teleurgestelde Vialli tijdens een wedstrijd in de dug-out een sigaretje opstak (!).

Na het WK ’90 speelde Schillaci nog voor Inter en het Japanse Júbilo Iwata. In 1999 beëindigde de spits zijn carrière. Tegenwoordig woont hij weer in Palermo, waar hij een jeugdvoetbalopleiding runt.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *