Salvatore ´Toto´ Schillaci (1964)

Salvatore ´Toto´ Schillaci

Salvatore ´Toto´ Schillaci (1 december 1964) maakte faam tijdens het WK 1990. Het toernooi waarbij hij verrassend topscorer werd namens zijn land Italië.

Salvatore ´Toto´ Schillaci werd in Palermo (Sicilië) in een arme familie geboren. Toen hij begon met voetballen, speelde hij voor de amateurclub in Palermo, genaamd: Amat Palermo. Vanaf 1982 speelde Schillaci voor Messina. Dit is een Siciliaanse voetbalclub. Hij speelde daar tot 1989. Waarna hij, met name door het getoonde scorend vermogen, ging spelen voor Juventus in Turijn.

Hij debuteerde in de Serie A op 27 augustus1989. Het was dan ook verrassend dat de toenmalige coach van het Italiaanse nationale elftal, Azeglio Vicini, Schillaci reeds selecteerde voor het WK-voetbal van 1990. Dit terwijl Toto geen enkele internationale voetbalervaring had. Hij werd daarom als laatste naam geselecteerd voor het Italiaanse nationale elftal.

De grote droom van Italië was om in eigen land de wereldcup te pakken. De Azzuri faalden daar echter jammerlijk in. Dit ondanks de inbreng van Schillaci. In de halve finale werd namelijk met penalty’s verloren van het Argentinië van Diego Maradona. De droom spatte hiermee ruw uiteen.

Het hoogtepunt was echter wel het optreden van Toto Schillaci. De spits van Juventus. Het moest in eerste instantie het toernooi worden van superspits Gianluca Vialli. Maar Schillaci ging er met die eer vandoor. Toto scoorde maar liefst zes keer en veroverde daarmee uiteindelijk de Gouden Schoen. Tot diens ongenoegen verdreef hij daarmee vedette Vialli naar de bank. Er is een foto bekend dat de zwaar teleurgestelde Vialli tijdens een wedstrijd in de dug-out een sigaretje opstak (!).

De eerste wedstrijd speelde Italië tegen Oostenrijk. Schillaci maakte tijdens deze wedstrijd het eerste en enige doelpunt. Waardoor Italië met 1-0 won. In de wedstrijd tegen het elftal van de Verenigde Staten scoorde Schillaci niet. Hij kwam wederom als wisselspeler het veld in.

In de volgende wedstrijd tegen Tsjechoslowakije kreeg hij voor het eerst een basisplaats. Nu scoorden zowel Roberto Baggio als Toto Schillaci waardoor Italië met 2-0 won. Schillaci bleef winnende doelpunten scoren voor zijn team. Ook in de vervolgwedstrijden tegen Uruguay en Ierland scoorde hij voor zijn team. Tot de halve finale het eindstation bleek.

Na het WK ’90 speelde Salvatore ´Toto´ Schillaci nog voor Inter en het Japanse Júbilo Iwata. In 1999 beëindigde de spits zijn carrière. Tegenwoordig woont hij weer in Palermo, waar hij een jeugdvoetbalopleiding ging runnen.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *