Gianluca Vialli (1964 – 2023)

Gianlucca Vialli

Gianluca Vialli (9 juli 1964 – 6 januari 2023) was een Italiaanse spits die in zijn actieve carrière meer geluk kende dan in zijn rol als trainer. Zijn laatste kunstje was bij Watford FC. (Foto: ANP – Paul Vreeker)

Vialli begon zijn carrière bij Cremonese, waar hij tussen 1980 en 1984 onder contract stond. In 1984 vertrok hij om te gaan spelen voor Sampdoria. Aldaar vormde hij een gevaarlijk aanvalsduo met Roberto Mancini, wat in 1991 resulteerde in de landstitel voor ‘Samp’. In 1992 vertrok Vialli, na 223 wedstrijden en 85 doelpunten, naar Juventus.

Bij ‘De oude dame’ in Turijn vormde Vialli een ijzersterk spitsenkoppel met Fabrizio Ravanelli en gezamenlijk werd in 1996 ten koste van Ajax de Champions League gewonnen. In meer dan 100 wedstrijden scoorde hij bij Juventus 38 keer. Vialli besloot nog een keer buiten zijn land te gaan kijken voor een club en kon zijn geluk gaan beproeven in Engeland.

Hij ging naar Chelsea, waar hij zijn carrière als speler na drie seizoenen afsloot en Ruud Gullit opvolgde als coach. Hij eindigde in zijn eerste seizoen als derde, wat de hoogste klassering in de Premiership betekende in 29 jaar tijd. Het jaar daarop kwam Chelsea tot de kwartfinales in de Champions League. Aan het begin van seizoen 2000/01 zag Vialli zich ontslagen. Bij Watford FC in de First Division had Vialli het seizoen erna weinig succes en werd hij na een jaar ontslagen. Sinds die periode hebben we maar weinig meer van hem vernomen.

Vialli speelde 59 keer voor het Italiaans voetbalelftal en scoorde daarin zestien keer. Hij nam deel aan het WK 1986 het EK 1988 en het WK 1990. Hij maakte zijn debuut voor de nationale ploeg op zaterdag 16 november 1985. Dit was in een vriendschappelijke interland in en tegen Polen (1–0). Hij viel in dat duel na achtenzeventig minuten in voor Alessandro Altobelli.

Na zijn loopbaan kreeg Vialli de baan als teammanager bij het Italiaanse elftal. Dit als rechterhand van bondscoach Roberto Mancini. Bij de ‘Gil Azzurri’ vonden ze elkaar dus wederom prima. Hoogtepunt van deze samenwerking was uiteraard het winnen van EK 2020. Deze finale in en tegen thuisland Engeland, eindigde na 120 minuten op 1-1. Waarna de strafschoppenreeks in het voordeel uitviel voor de Italianen.

Op 6 januari 2023 kwam echter het trieste nieuws dat Gianluca Vialli was overleden. Na een tijd van ziek-zijn overleed hij op slechts 58-jarige leeftijd.

(Foto: ANP – Paul Vreeker)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *