Tot. Heil. Onzer. Lachspieren.

Tot. Heil. Onzer. Lachspieren.

Tot. Heil. Onzer. Lachspieren. Begin september stond de bekerkraker TEO – GEO op het programma. Een mooi affiche! Garmerwolde En Omstreken won van Ten Post en alles wat daarbij hoort: 0-5. Het was leuk geweest als de KNVB ook LEO uit Loon en WEO uit Woldendorp had toegevoegd aan deze bekerpoule. Feit is dat afkortingen voor amateurclubs gemeengoed zijn geworden. In Groningen en Drenthe zijn in het verleden vele avonden gevuld met discussies over clubnamen. Dit leverde een aantal originele resultaten op.

Tot. Heil. Onzer. Lachspieren.
Tot. Heil. Onzer. Lachspieren.

Op een zomeravond in 1948 kwam een aantal voetballiefhebbers uit Nieuwe Pekela bij elkaar om een vereniging op te richten. De gemoederen over de nieuwe clubnaam liepen hoog op. Nadat een eerste voorstel met de naam Always Ready was afgewezen, kozen de oprichters in tweede instantie voor DAMACOTA. Deze naam kwam tot stand door de beginletters van vier toenmalige Lutherse jeugdverenigingen: David, Maria, Concordia en Tabitha.

In Sauwerd besloten ze in 1970 dat de plaatselijke trots vooral moet winnen door te kiezen voor Succes Is Ons Streven. Wel mooi voor een club die niet snel op hoofdklasse-niveau of hoger zal gaan uit komen. Even verderop is het jammer dat VIBOA niet meer wekelijks op een affiche staat. Voetballen is ongetwijfeld nog steeds prettig in Winsum, maar dat blijkt sinds 2016 niet meer uit de clubnaam. Voetballen Is Bij Ons Aangenaam is namelijk met VV Hunsingo gefuseerd tot een veel saaier ‘VV Winsum’.

In Vries kunnen ze er ook wat van. De geel-rood-zwarte club kreeg ooit Vriezer Activiteit Kenmerkt Ons – VAKO als naam. En misschien nog wel mooier is dat ene Roel en Ubel in hetzelfde dorp een zaalvoetbalclub hebben opgericht die door het voetballeven gaat als REUZ – Roel en Ubel Zaalvoetbal. Waarom moeilijk doen…?

GOMOS – Goed Oefenen Maakt Ons Sterk, VIOS – Vooruitgang Is Ons Streven en HODO – Hollandscheveld Overwint Door Oefening zijn natuurlijk ook taalkundige pareltjes. Onze favoriet is toch wel SV THOS – Tot Heil Onzer Spieren. Ene Hans Hateboer begreep dit misschien wel als beste. Bij de voetbalclub uit Beerta ontwikkelde hij zijn spieren zelfs dusdanig dat hij er Oranje mee haalde!

Tot. Heil. Onzer. Lachspieren.

Tot. Heil. Onzer. Lachspieren.

Lees hier ook onze eerste bijdrage: Voorlopig geen platte kar in Finsterwolde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *