Cees Schapendonk (1955)

Cees Schapendonk

Cees Schapendonk (24 december 1955) was in de jaren ’70 en ’80 publiekslieveling en een felbegeerde spits van onder meer Eindhoven, MVV, AA Gent en RKC. De kleine spits kwam eenmaal uit voor Oranje.

De Brabander debuteerde in het seizoen 1975/76 bij Eindhoven, dat destijds nog in de Eredivisie speelde. In 1979 haalde MVV hem naar Maastricht. Bij Us-MVV’ke scoorde hij in drie seizoenen 52 keer. Historisch was de wedstrijd waarin Ajax in eigen huis met 3-6 klop kreeg. Schapendonk tekende voor één treffer.

Hij kreeg in die tijd van interim-bondscoach Rob Baan zelfs een oproep voor Oranje. Als echte goaltjesdief wist hij in de wedstrijd tegen Cyprus ook nog eens het net te vinden. Onder de nieuwe bondscoach Kees Rijvers werd Schapendonk niet meer opgeroepen. Hierdoor bleef het dus bij deze ene interland. In Maastricht was Schapendonk mateloos populair. Als enige MVV-enige speler had hij een eigen fanclub, met ruim 400 leden.

Nadat MVV degradeerde naar de Eerste Divisie, vertrok Schapendonk samen met ploeggenoot Søren Busk naar het Belgische AA Gent. Ook daar stal hij de harten van het publiek. Zijn persoonlijke hoogtepunt was de bekerfinale van 1984 tegen Standard Luik. Als invaller brak hij in de verlenging de ban door de openingstreffer te scoren.

AA Gent won uiteindelijk het duel met 2-0 en won daarmee de Belgische beker (zie ook het filmpje, begeleid door het legendarische commentaar van Rik de Sadeleer). In Gent vormde hij een dodelijke voorhoede met Ronny Martens. Het spitsenduo werd ook wel liefkozend Tom & Jerry genoemd.

Na zijn periode speelde de Bosschenaar nog bij Excelsior, NAC en RKC. Na 552 wedstrijden en 226 goals beëindigde Cees Schapendonk  zijn professionele voetbalcarrière in 1993. Een aantal jaren werd hij plotseling getroffen door een herseninfarct, maar daar kwam hij gelukkig weer bovenop. Schapendonk maakt op dit moment deel uit van de scoutingsstaf van RKC Waalwijk.

(Foto: ANP – Raymond Rutting)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *