Scoorde VV De Monnik nu wel of niet tegen Steaua Boekarest?

Steaua Boekarest

Publicatie Amateursportbijlage Dagblad van het Noorden 4 oktober 2020


Scoorde VV de Monnik van Schiermonnikoog nu wel of niet tegen Steaua Boekarest tijdens die memorabele oefenwedstrijd in 1983? De berichten op het internet spreken elkaar tegen.

Het zou nu ondenkbaar zijn geweest: De Roemeense topclub Steaua Boekarest op bezoek bij VV De Monnik. Toch gebeurde het, op een mooie zomeravond in 1983. De selectie kwam aan met de boot van half zes ’s middags. Daarna werden de Roemenen naar Hotel van der Werff gebracht voor een welkom door Monnik-voorzitter J.B. Bazuin.

Steaua Boekarest
Steaua Boekarest op bezoek bij VV De Monnik. Links op de foto: Doelman Helmut Duckadam.

De spelersbus werd stijf tegen de ingang van het hotel geplaatst, om te voorkomen dat er Roemeense spelers zouden ontsnappen. Het land ging destijds gebukt onder het schrikbewind van dictator Ceausescu en zelfs profvoetballers vluchtten soms maar wat graag naar het Westen.

Doelpunt-mysterie

Aldert Stielstra was als clubsecretaris nauw betrokken bij de organisatie van deze bijzondere oefenwedstrijd op 19 augustus 1983. Hij geeft ons het verlossende antwoord over het grote doelpunt-mysterie: “We scoorden wel, maar het kopdoelpunt van onze topspeler Jan Boerema werd afgekeurd.”
De eilander was daar behoorlijk teleurgesteld over. “De grensrechter – die zelf van het eiland kwam – dacht dat de voorzet over de achterlijn was geweest. Dan laat je die vlag toch gewoon omlaag? Wat een stunt was dat geweest, we zouden zelfs op voorsprong zijn gekomen!”

De Roemenen, met topspelers als Duckadam, Belodedici en Balint in de gelederen, wonnen uiteindelijk met 0-22. Keeper Tom Vlasma zag de ballen om zijn oren suizen: „Ze waren zo snel en ze schoten zo hard, als ik maar een bal had gepakt, dan had ik mijn hand nu nog in het gips gehad’’, blikt de keeper terug.

Stropdas met wapen van Schiermonnikoog

De trip werd afgesloten met een drankje in hotel Duinzicht. De buitenlandse gasten kregen een stropdas met het wapen van de gemeente Schiermonnikoog. Drie jaar later wonnen de Roemenen van Steaua Boekarest de Europa Cup 1. Wij weten het zeker: deze Europese zegetocht begon op het Duinpad te Schiermonnikoog in 1983.

(Foto: clubarchief VV De Monnik)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *