Scott Booth (1971)

Scott Booth

Scott Booth (16 december 1971) was een aanvaller die speelde voor Aberdeen, Borussia Dortmund, Vitesse, FC Utrecht en FC Twente.

Booth begon zijn loopbaan bij Aberdeen FC voor hij als tiener naar Borussia Dortmund ging. Bij Aberdeen speelde hij 9 jaar. In het seizoen 1990/1991 was hij erg dichtbij de titel in de Scottish Premier League en in 1995 speelde hij alle wedstrijden behalve de Scottish League cup finale. Deze moest hij missen door een blessure. Aberdeen won ondanks de afwezigheid van Booth met 2-0 van Dundee. Hiernaar volgde de verrassende move naar Dortmund.

Dortmund verhuurde de sierlijke aanvaller aan Vitesse en FC Utrecht voordat FC Twente hem definitief overnam.Bij FC utrecht had hij het prima naar zijn zin. “Ik kwam van Borussia Dortmund en had het hier direct naar mijn zin”, vertelt hij. “Ik stond samen met Michael Mols in de aanval en dat klikte wel. De yell van de supporters, ‘Booth very good, olé, olé’, weet ik nog goed.” Booth kwam tot veertien wedstrijden bij FC Utrecht en scoorde daarin vijf keer.

Zijn hoogtepunt bij FC Twente bereikte hij op 24 mei 2001 toen de club na penalty’s won van PSV in de finale van de KNVB beker. Hij was een van de spelers die een strafschop nam en scoorde. Na zijn periode bij FC Twente speelde hij nog één seizoen en sloot zijn spelersloopbaan af bij Aberdeen FC in zijn geboorteland.

Booth speelde in de periode 1993-2001 in totaal 22 interlands voor de Schotse nationale ploeg, en scoorde zes keer. Hij maakte zijn debuut voor de nationale ploeg op 24 maart 1993 in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland (0-1). Een maand later maakte hij in Tallinn zijn eerste interlandgoal voor Schotland in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland.

Booth scoorde in 327 wedstrijden, 82 doelpunten.
Na zijn carriere ging hij werken als voetbalkenner bij de BBC. Daarnaast is hij druk met zijn studie voor het hoogste managers-diploma in het Europese voetbal, het UEFA Pro Licence.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *