Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Simon Melkianus Tahamata (1956) - Kent u deze Nog
Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Simon Melkianus Tahamata (1956)

Simon Tahamata

Simon Melkianus Tahamata (26 mei 1956) was de eerste Molukse speler in het Nederlands elftal. De frivole dribbelaar, 22 maal Oranjeklant, was een warm pleitbezorger van het Molukse standpunt in de spannende jaren ’80.

Tahamata maakte zijn officiële debuut in de Eredivisie in 1976. Ajax maakte die wedstrijd gehakt van FC Utrecht (7-0). Tahamata kende bij Ajax een succesvolle tijd. Zo werd hij met de Amsterdammers driemaal landskampioen. In 1977, 1979 en 1980. In 1979 werd de KNVB-beker gewonnen. Dit door een 3-0 zege op FC Twente ’65. Naast Tahamata scoorden Dick Schoenaker en Roy Clarke.

In 1980 vertrok Simon Tahamata naar België om in de spits te gaan spelen bij Standard Luik. Met Standard werd hij in 1982 en 1983 landskampioen van België. Rond deze transfer hing een ‘luchtje’. In een biografie van Tonny van der Mee meldden verschillende bronnen namelijk dat de charmante, goedlachse voetballer helemaal niet had weg gewild. Maar racisme binnen het bestuur van Ajax zou de reden van zijn gedwongen vertrek zijn geweest.

In 1984 keerde de kleine aanvaller terug naar Nederland, om voor Feyenoord te voetballen. Daar speelde hij tot 1987. De Rotterdammers maakten een slechte periode door, maar Tahamata was als linksbuiten met zijn avontuurlijke speelstijl een van de weinige lichtpuntjes van de club. Hij speelde in drie seizoenen 87 wedstrijden in Rotterdam waarin hij 29 doelpunten maakte.

In 1987 vertrok Tahamata opnieuw naar België. Hij ging namelijk spelen voor Beerschot (1987 tot en met 1990) en Germinal Ekeren (van 1990 tot en met 1996). Bij die laatste Belgische club sloot Tahamata zijn voetballoopbaan af. Tahamata speelde uiteindelijk 604 officiële wedstrijden in clubverband waarin hij 114 maal wist te scoren.

Tahamata debuteerde voor het Nederlands elftal op 22 mei 1979 in Bern, Zwitserland in de jubileum-wedstrijd ter ere van het 75-jarig bestaan van de FIFA tegen Argentinië. Daarna kwam hij nog 21 keer uit voor Oranje, waarin hij twee doelpunten maakte. Hij speelde zijn laatste interland op 21 december 1986 in Limassol tegen Cyprus.

Na zijn periode als voetballer ging de sympathieke dribbelaar aan de slag als jeugdtrainer. Dit deed hij bij onder andere Standard Luik, Germinal Beerschot en Ajax. Simon kwam regelmatig uit voor het Elftal van Lucky Ajax. Dit is een gelegenheidselftal van oud-Ajacieden. In mei 2009 ging hij voor een periode aan de slag als techniektrainer voor de elftallen van Onder-10 tot en met Onder-15 bij het Arabische Al-Ahli. Sinds oktober 2014 is hij weer terug bij Ajax. Nu als techniektrainer bij de jeugd.

Simon Tahamata was niet alleen een uitstekende voetballer, hij was ook het symbool van hoop van vele Molukkers in Nederland. In de jaren ’80 waren er veel spanningen tussen de Nederlandse overheid en Molukkers in ons land. Tahamata was als eerste Molukse topvoetballer in Nederland pleitbezorger van hun standpunten.

(Foto ANP Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *