Dirk Hendrikus (Dick) Schoenaker (1952)

Dirk Hendrikus (Dick) Schoenaker (30 november 1952) demonstreerde een tomeloze energie op het middenveld, een denderend loopvermogen. Scoorde als rechtsbinnen ook nog de nodige goals.

Schoenaker ging in 1973 van amateurclub vv Ede naar de professionals van FC Wageningen. Een jaar later verkaste hij naar De Graafschap. In 1976 tekende hij een driejarig contract bij Ajax, waar hij kwam te spelen onder trainer Tomislav Ivić. Schoenaker demonstreerde een tomeloze energie op het middenveld, een denderend loopvermogen, bracht als aanvallende middenvelder ook de kracht op om spelers van de tegenstander te ‘storen’, soms ballen heroverend, had een hoog scorend vermogen en was een zeer sportieve speler.

Dick maakte deel uit van de selectie van het Nederlands elftal tijdens het wereldkampioenschap voetbal 1978 in Argentinië. Met een invalbeurt tegen Oostenrijk (uitslag: 5-1) maakte hij tijdens dit toernooi zijn interlanddebuut. Van 1979 tot en met 1985 speelde hij nog eens twaalf interlands, waarin hij zes doelpunten maakte. In wedstrijden tegen Malta (1982) en Cyprus (1985) scoorde hij tweemaal. Het Europees kampioenschap voetbal 1980 miste hij helaas door een blessure.

Met Ajax werd Schoenaker in 9 jaar (juli 1976-juni 1985) zes keer landskampioen en haalde hij vijf maal de finale van de KNVB beker. In 1979 en 1983 won het team namelijk de beker. In seizoen 1979/1980 werd de halve finale van de Europacup I gehaald, waarin Ajax nipt werd uitgeschakeld door Nottingham Forest. Van juli 1983 tot en met juni 1985 was Schoenaker aanvoerder van Ajax. Hij scoorde 86 doelpunten in 271 competitiewedstrijden.

Na negen seizoenen vertrok hij in de zomer van 1985 naar FC Twente, waar hij een driejarig contract tekende. Onder trainer Fritz Korbach werd hij direct aanvoerder. Het werd een teleurstellend seizoen waarin Twente als veertiende eindigde in de Eredivisie en Schoenaker een anonieme rol vertolkte en slechts één goal in 33 wedstrijden scoorde.

Nadat aan het begin van het seizoen 1986/87 duidelijk werd dat de nieuwe technisch manager Kees Rijvers weinig toekomst voor hem zag, vertrok Schoenaker in oktober 1986 naar eerstedivisionist Vitesse. In 1988 beëindigde hij zijn profloopbaan en meldde hij zich aan bij de amateurclub vv de Bataven. Later speelde hij voor de amateurs van Ajax en voor het oud-spelersteam Lucky Ajax.

Op 14 december 2010 werd Dick Schoenaker gekozen in de ledenraad van Ajax. Dit gebeurde na een oproep van Johan Cruijff om meer oud-voetballers in de ledenraad te krijgen. Zijn werkzaamheden bij Ajax kregen in februari 2011 een vervolg toen hij samen met Johan Cruijff zitting nam in een nieuw technisch platform van Ajax.

(Foto: Wikipedia)

2 reacties

  1. In het begin aan m’n hand mee van vvEde naar FCWageningen en daarna met me mee naar de SuperBoeren uit Doetinchem: de Graafschap.
    Trots op en respect voor Dickie z’n carrière.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *