Sjaak Troost (1959)

Sjaak Troost

Sjaak Jacob Troost (28 augustus 1959) speelde tussen 1978 en 1992 als verdediger 397 wedstrijden voor Feyenoord waarin hij vijf doelpunten maakte. Hij speelde vier keer voor Oranje.

Troost was een typisch voorbeeld van een loyale club-voetballer. Hij speelde dertien seizoenen op het hoogste niveau en bleef zijn club Feyenoord, ondanks interesse van andere clubs (o.a. Ajax en NAC), altijd trouw. Troost speelde tussen 1978 en 1992 als verdediger 329 wedstrijden voor Feyenoord waarin hij vijf doelpunten maakte. Hij won er één landstitel, vier KNVB-bekers en één Super Cup.

Sjaak werd geboren in Pernis en gaat er, als hij oud genoeg is, spelen in de jeugd van DOTO (Door Ontwikkeling Tot Ontspanning). Deze club bestaat niet meer: op 1 juli 2011 is DOTO een praktische fusie aangegaan met de andere voetbalvereniging in Pernis; P.v.v. Excelsior Pernis. Dit omdat de schuldenlast voor de oud-club van Troost te groot was geworden. Tien jaar is Troost als hij bij DOTO vertrekt…

1977 is het jaar dat de naam van Troost voor het eerst op duikt in het betaalde voetbal. Feyenoord zag wel brood in de noeste verdediger en had hem op contract genomen. Officieus mocht Troost voor het eerst opdraven in het eerste in een vriendschappelijk potje tegen FC Groningen. Zijn Eredivisie-debuut was op 9 april 1978 in een 1-0 verlies in de uitwedstrijd tegen FC Volendam. Dit nadat hij in de jeugd nadrukkelijk op de spreekwoordelijke deur klopte door als noeste en hard werkende midvoor menigmaal het vijandelijk net te vinden.

In de jeugd was hij altijd midvoor geweest, pas later ging Troost op het middenveld gaan spelen. Op die positie debuteerde ik ook in het eerste elftal. Uiteindelijk zou de man die nooit op gaf eindigen in de verdediging, als rechtsback en ook wel centraal. Veel mensen zullen Troost vooral blijven herinneren als rechtsback. Dit vooral aangezien hij op die positie de meeste successen behaalde.

Mede door een sleutelbeenbreuk in 1979 in een oefenpotje tegen de club met de ambitieuze en originele naam: SHO (Steeds Hooger Oud-Beijerland) brak hij pas weer echt door in het seizoen ’81/’82. Aan het begin van dit seizoen was hem te kennen gegeven dat hij beter naar een nieuwe club op zoek kon gaan maar Sjaak vocht zich terug in de selectie.

Troost verscheen in 1983 in 29 wedstrijden in actie toen de Rotterdamse club de competitie won na tien jaar vergeefs te hebben gewacht op de landstitel. Sjaak scoorde dit seizoen eenmaal in een 4-0 overwinning tegen Fortuna Sittard. Het seizoen werd helemaal succesvol toen ook nog de Nederlandse beker naar Rotterdam-Zuid werd gedirigeerd, ten koste van wederom Fortuna uit Sittard. Peter Houtman was de gevierde man door de enige goal van de wedstrijd te produceren.

Troost was geen lieverdje in het veld maar had het zelf ook soms zwaar ter verduren getuige het volgende voorval: Grensrechter Menzel constateerde in 1998 namelijk dat VVV’er Danny Hoekman zijn directe tegenstander Sjaak Troost een slag in het gezicht had gegeven. Scheidsrechter van dienst was Van Swieten. De sporen van de klap waren op het gezicht van de Feyenoorder te zien: een dikke lip en een scheurtje naast zijn neus.

Volgens Sjaak Troost had Hoekman hem in de tweede helft een kopstoot gegeven. Troost zei hier over: “We waren voortdurend met elkaar aan het bakkeleien. Op een gegeven ogenblik zei Hoekman: Laten we er nu maar mee stoppen. Toen ik hem een hand wilde geven, gaf hij mij een kopstoot.” Ook in 1990 kwam Troost gehavend uit de strijd. Nu liep Troost een gecompliceerde beenbreuk op in een oefenwedstrijd. Hierdoor was hij vele maanden niet in staat om te spelen.

Troost speelde ook vier maal voor het Nederlands elftal en maakte deel uit van de selectie die het Europees kampioenschap voetbal in 1988 won. Zijn debuut maakte hij op 9 september 1987 in een vriendschappelijke wedstrijd met België. Deze eindigde in een bloedeloze 0-0 en Troost maakte de volle negentig minuten vol.

Wat zijn hoogtepunt had moeten worden, werd toch wel een kleine teleurstelling. Het EK 1988 in Duitsland werd gewonnen door Oranje, Sjaak Troost was er bij, maar kwam geen minuut in actie. Dit terwijl hij het in de voorbereiding nog prima had gedaan. Nadat hij Gary Lineker uit de wedstrijd had gespeeld (2-2 tegen Engeland) en hij rugnummer ‘3’ had veroverd, leek er geen vuiltje aan de lucht. Maar toen was daar ene Frank Rijkaard die Troost uit de basis speelde. Zeker niet onterecht, maar zuur voor de verdediger van Feyenoord.

Sjaak Troost verscheen uiteindelijk in maar liefst 397 officiële wedstrijden uit voor Feyenoord. Hij ging uiteindelijk in juni 1992 op bijna 33-jarige leeftijd met voetbalpensioen. Later werd hij commercieel directeur van de club. In januari 2018 werd hij lid van de raad van commissarissen bij Feyenoord waar hij de plaats over in nam van Rob Sloterboom. Ook heeft de voormalig verdediger een bedrijf in sales en consultancy; Sjaak Troost & Partners en is hij directeur van de Dirk Kuyt Foundation.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *