Sol Campbell (1974)

Sol Campbell

Sulzeer (“Sol”) Jeremiah Campbell (18 september 1974) was een centrale verdediger die tijdens zijn gehele carrière in Engeland speelde. De meeste wedstrijden speelde hij voor Tottenham Hotspur en Arsenal.

Campbell is een zoon van Jamaicaanse ouders. Hij werd geboren in London. En was de jongste van twaalf kinderen. Hij bleek al snel over meer voetbaltalenten te beschikken dan zijn oudere broers en zussen. Hij begon al vroeg met voetballen en was vooral spits in zijn beginperiode. Tijdens zijn debuutwedstrijd in 1992 voor Tottenham viel hij in en scoorde meteen als aanvaller. De twee jaren erna werd hij steeds meer op verschillende posities achterin gebruikt en vond hij uiteindelijk zijn plaats centraal in de verdediging. In jaren daarna speelde Campbell als een echte heer in de verdediging van Tottenham. Om de prijzen deed hij bij Tottenham niet echt mee. Slechts één prijs werd gepakt in de periode van negen jaar. Dit was ook één van de redenen dat hij wel wilde vertrekken naar een grotere club. In het seizoen 1998-99 veroverde hij met Tottenham Hotspur zijn enige prijs. In dat jaar werd namelijk de League Cup gewonnen.  Na 255 wedstrijden met daarin tien doelpunten vertrok Campbell in 2001 naar Arsenal.

Vanaf dat moment werd hij door de fans van Tottenham Hotspur uitgemaakt voor Judas als de Spurstegen Arsenal speelden. Gelijk in zijn eerste jaar pakte hij met Arsenal de dubbel. In het seizoen 2003-04 werd Arsenal kampioen zonder ook maar één wedstrijd te verliezen. Uitgerekend bij Tottenham Hotspur werd het kampioenschap veilig gesteld. Hij beleefde een geweldige tijd bij Arsenal. Uiteindelijk pakte hij twee titels en vijf landelijke bekers. Hij speelde in totaal 197 wedstrijden voor Arsenal waarin hij elf doelpunten maakte. In 2008 werd er een lijst met 50 meest belangrijke spelers bekend gemaakt van Arsenal ooit. Voor Campbell was er op die lijst een plek gereserveerd op nummer 15. Hij tekende een contract voor twee jaar bij Portsmouth. Ook hier speelde hij weer zeer sterk. Hij kreeg de aanvoerdersband om en won in 2008 zijn derde FA Cup door van Cardiff City te winnen. Hij vertrok in 2009 naar Notts County dat uitkwam in de League Two. Technisch directeur Sven-Goran Eriksson haalde hem over om te komen. Hij had hoge ambities.  Campbell speelde slechts maar één duel voor Notts County. Hij keerde terug naar Arsenal omdat hij niet kon aarden bij Notts en zocht toch een club om zich misschien nog in de kijker te kunnen spelen voor het WK. Hij speelde elf wedstrijden waarna hij nog één keer van club wisselde. Hij tekende bij Newcastle United. Hier zou hij zeven wedstrijden spelen waardoor hij in Mei 2012 het einde van zijn carrière aankondigde.

Campbell debuteerde op 18 mei 1996 in het Engelse nationale team in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Hongarije, die met 3-0 werd gewonnen onder meer door twee treffers van Darren Anderton. Hij viel in dat duel na 65 minuten in voor Paul Ince. In het Engels voetbalelftal vormde hij een duo in de verdediging met Arsenal-speler Tony Adams. Van 1996 tot en met 2007 speelde hij 73 interlands voor het Engels voetbalelftal. Hij maakte daarin ook deel uit van team dat in 2002 het WK speelde en in 2004 het EK. (Foto: Wikipedia)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *