Sonny Anderson (1970)

Sonny Anderson

Sonny Anderson da Silva Nilmar (19 september 1970) was een  Braziliaanse aanvaller van onder meer FC Barcelona, Olympique Lyonnais, AS Monaco en het Braziliaans elftal. Werd bij Lyon een ware publiekslieveling. Keerde na zijn actieve carrierè terug bij Olympique Lyonnais om daar als spitsentrainer aan de gang te gaan.

Naar Europa

Sonny Anderson kwam in 1992 naar Europa om bij Servette FC te gaan spelen. Na twee seizoenen, waarin de aanvaller 31 keer doel trof, vertrok hij naar Frankrijk. Al waar hij voor Olympique Marseille (1993/94) en AS Monaco (1994-1997) speelde. In 1997 haalde Louis van Gaal Sonny Ânderson voor 25,8 miljoen euro naar FC Barcelona.

Door sterke concurrentie van Rivaldo en later ook Patrick Kluivert wist Sonny Anderson zijn belofte niet in te lossen bij de Catalaanse club. Aan het einde van het seizoen mocht hij vertrekken bij de club uit Barcelona. Anderson stond in de belangstelling van veel grote clubs. Maar in 1999 vertrok hij dan ook echt voor 18 miljoen euro naar het ambitieuze Olympique Lyonnais.

Publiekslieveling

De komst van Sonny maakt binnen de club een omkeer teweeg. Hij zorgt ervoor dat Lyon in het seizoen 2000/2001 eindigt als vice-kampioen. Om vervolgens de twee seizoenen erna twee landstitels te winnen. Met vier succesvolle jaren, bestaande uit 71 doelpunten in de competitie, deelname aan de Champions League en twee landstitels, werd de publiekslieveling gezien één van de meest emblematische spelers uit de clubhistorie. Dit kwam mede door de basis neer te leggen voor het grote Lyon dat in de beginjaren van de 21e eeuw de Ligue 1 domineert.

Blessures

Toch kreeg Anderson steeds meer last van blessures, en besloot na goed overleg met Lyon in 2003 te vertrekken naar het Spaanse Villarreal CF. Voor deze club maakte hij 12 doelpunten in 38 wedstrijden. Vanaf 2004 speelde Sonny Anderson na financiële problemen bij Al-Rayyan en Al-Gharrafa in Qatar.

Spitsentrainer

Sonny Anderson keerde na zijn actieve carrierè terug bij Olympique Lyonnais om daar als spitsentrainer aan de gang te gaan.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *