Stanley Brard (1958)

Stanley Brard

Stanley Brard (24 oktober 1958)  speelde op de linksbackpositie bij Feyenoord en RKC. Tegenwoordig werkt hij in Azerbeidjan. Neef van Patty…

Brards voetbalcarrière begon in de jeugd van RKSV Hij was lenig en snel. Daarom werd hij gescout voor de jeugd van Feyenoord en een paar jaar later debuteerde Brard in het eerste tegen FC Twente (1-1). Het beste seizoen van Brard was het seizoen 1983/84, dit was het seizoen dat Johan Cruijff bij Feyenoord speelde. Daarnaast won hij in 1980 de toch ook wel fel begeerde KNVB beker.

Brard werd in dit seizoen ook wel het linkerbeen van Cruijff genoemd. Johan Cruijff wilde in zijn laatste jaar als profvoetballer een medespeler voor zich hebben die mee verdedigde en verhinderde dat de rechter vleugelverdediger van de tegenpartij kon opkomen. Toen Pierre Vermeulen, de linkerspits van Feijenoord, daar niet aan voldeed, zorgde Cruyff dat linkervleugelverdediger Brard linksbuiten kwam te staan in plaats van Vermeulen.

Stanley Brard speelde in totaal 205 wedstrijden in Rotterdam wat tien doelpunten op zou leveren. In 1986 vertrok Brard naar RKC, waar hij nog zeven seizoenen speelde (184 wedstrijden en 22 doelpunten). In het seizoen 1987/1988 promoveerde Brard met RKC naar de Eredivisie, waar ze tot 2007 in zouden blijven spelen.

Na zijn voetbalcarrière werd Brard jeugdtrainer bij Vitesse en later werd hij daar coach van het tweede elftal. In 2000 vertrok Brard naar ADO Den Haag waar hij hoofdcoach en technisch directeur werd. In december 2001 vertrok hij al weer bij ADO en werd hij jeugdtrainer bij Nagoya Grampus Eight in Japan. Sinds 2005 is Brard weer terug bij Feyenoord en bekleedt hij de functie van hoofd jeugdopleidingen.

In 2012 breken veel jeugdspelers bij Feyenoord door uit zijn opleiding. Voorbeelden zijn Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij, Jordy Clasie, Kelvin Leerdam en Tonny Trindade de Vilhena.

In juni 2013 vertrekt hij naar Azerbeidjan om daar voor Qäbälä PFK de jeugdopleiding op te zetten.

Stanley Brard is een neef van Patty Brard (Nederlandse tv-persoonlijkheid en ex-zangeres van meidengroep ‘Luv’). Zijn zonen Bryan en Dane spelen in de Indonesische voetbalcompetitie.

(Foto: ANP – Foundation)

Eén reactie

  1. Stanley Brard is in zijn jeugd begonnen met voetballen bij C.W.P. in Den Haag.
    Vanaf de welpen tot en met de A jeugd.
    Daarna is Stanley naar LenS gegaan.
    Ik weet dit zeker omdat ik samen met Stanley 6 jaar op de lagere school heb gezeten. Dat was in de Herschelstraat in Den Haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *