Jeffrey Talan: “Mijn grootste succes? Ik heb op ieder niveau gescoord”

Jeffrey Talan (1971)

Jeffrey Talan (1971) voetbalde voor ADO Den Haag en sc Heerenveen. Ook kwam de  rechtsbuiten uit voor Oranje. In dit interview wijdt hij onder meer uit over voetbalhumor, successen en tegenslagen.

 

Rustig roerend in een bakje koffie neemt Jeffrey Talan plaats in het spelershome van sc Heerenveen, zijn werkgever. Fraai meubilair geeft zitcomfort, dure spotlichtjes zorgen voor lichtinval. Een tafeltennistafel maakt het onderscheid met een duur restaurant als de techniektrainer verteld over zijn carrière en alles wat daar bij hoort. Van blessures tot successen, maar ook voetbalhumor. En met een pingpongende Oussama Assaidi op de achtergrond trapt de voormalig rechtsbuiten hiermee af. “Want ik hield wel van een grap.” 

“En dan vind ik de glasbak-grap die we uithaalden met Boudewijn Pahlplatz wel een hele leuke”, grijnst Jeffrey Talan als de grappen en grollen van vroeger boven tafel komen. “Boudewijn was altijd erg bedreven in het uithalen van grappen. Nu hadden we hem eens te grazen genomen door een glasbak naast zijn huis te zetten. Iedere ochtend werd hij vervolgens wakker door het glas wat ik in de bak gooide. Ik woonde namelijk in de buurt”, laat de veertigjarige Talan weten. Pahlplatz, evenals Talan een vleugelspits, behoorde samen met Hans Vonk en Tieme Klompe tot een ‘berucht’ clubje humoristen. “Dat was inderdaad een vast groepje. Zij haalden wel het meeste uit.”

Goed voorbeeld was de grap met een doelman die overkwam van amateurclub DOVO, waar Talan overigens ook aan mee had gewerkt. “Er was sprake van dat er bij DOVO met zwart geld werd betaald en de KNVB was bezig met een onderzoek. Er waren namelijk al verdachten.”, begint Talan gniffelend. “We hadden vervolgens een brief naar de doelman verstuurd, waarin stond dat hij ook verdachte was. Hij was een halfjaar zenuwachtig over de uitslag voordat hij door had dat hij in de maling werd genomen!”, lacht Talan hartelijk als hij op de actie terugkijkt. Om welke doelman het ging, liet Talan niet los. Maar na een korte zoek-actie op het internet duikt de naam van Barry Ditewig al gauw op. De grap vond zoals gezegd plaats in zijn Heerenveen-periode, waar volgens Talan meer ‘werd uitgehaald’ dan in zijn tijd als speler van ADO Den Haag. “Daar werd natuurlijk ook wel het één en ander uitgehaald, maar dat was minder dan bij sc Heerenveen.”

Jeffrey Talan in actie tegen Roda JC

In Den Haag mocht Talan twee jaar samenwerken met Co Adriaanse, die hem ook liet debuteren voor de residentieclub. “Van hem heb ik veel geleerd”, verteld Talan. “Ik heb sowieso veel geluk gehad met mijn trainers. Ook heb ik jarenlang samengewerkt met Foppe de Haan. Samen met Adriaanse wel de twee trainers die mij het meeste hebben gevormd.” Onder De Haan debuteerde Talan namelijk in Oranje en ging hij in 2000 bijna mee naar het Europees Kampioenschap in eigen land. Een blessure gooide roet in het eten. “Dat ik niet mee ben geweest naar het EK is natuurlijk erg balen. Ik denk ook dat ik veel verder had kunnen komen als de blessures mij niet in de weg stonden. Er was namelijk altijd interesse, maar het werd door mijn blessureleed nooit concreet helaas.” Hoe hoog het plafond van de Katwijker  zou hebben gelegen, weet hij zelf ook niet. “Maar de top van Nederland was zeker mogelijk geweest.”

Ondanks het vele blessureleed kende Talan een mooie carrière, waarin hij een fraaie mijlpaal heeft bereikt. “Ik heb gescoord op elk niveau”, verteld Talan. “Ere- en Eerste Divisie, Champions League, UEFA Cup, in de nationale beker en voor het Nederlands Elftal”, somt de achtvoudig international vlot op. “Dat zie ik wel als een hoogtepunt in mijn loopbaan ja. Hoeveel spelers kunnen zeggen dat ze op ieder niveau een doelpuntje hebben meegepikt?” De technicus  sloot zijn loopbaan af als zaalvoetballer van FFS. “In de zomer van 2011 ben ik daar gestopt, ook vanwege blessures. Ik kreeg steeds vaker last van pijntjes en dat belemmerde mij in mijn werk. Want ik moest de volgende dag wel weer oefeningen voordoen op het trainingsveld”, licht hij zijn keuze om te stoppen toe.

Als de laatste druppels koffie uit het plastic bekertje zijn gegleden, sluit Talan af met het uitspreken van zijn toekomstdroom. “Vaste assistent worden bij de eerste selectie.” Een droom die inmiddels is gerealiseerd. En het hoofdtrainerschap? “Nee, dat ambieer ik niet”, klinkt het. Misschien al wetende dat Marco van Basten twee dagen later werd voorgesteld als nieuwe trainer.

Klik hier om Talan’s carrièreoverzicht te bekijken op Kent u deze Nog.

Statistieken Jeffrey Talan:

1990/91 FC Den Haag 4 0 Eredivisie
1991/92 ADO Den Haag 13 1 Eredivisie
1992/93 ADO Den Haag 30 5 Eerste divisie
1992/93 ADO Den Haag 30 5 Eerste divisie
1993/94 ADO Den Haag 23 3 Eerste divisie
1994/95 ADO Den Haag 19 6 Eerste divisie
1994/95 ADO Den Haag 19 6 Eerste divisie
1995/96 SC Heerenveen 26 9 Eredivisie
1996/97 SC Heerenveen 23 3 Eredivisie
1997/98 SC Heerenveen 10 2 Eredivisie
1998/99 SC Heerenveen 31 8 Eredivisie
1999/00 SC Heerenveen 24 9 Eredivisie
2000/01 SC Heerenveen 32 7 Eredivisie
2001/02 SC Heerenveen 19 2 Eredivisie
2002/03 SC Heerenveen 2 0 Eredivisie
Totalen: 305 66

(Foto: Anp – Hans Steinmeier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *