Theo Lucius (1976)

Theo Lucius

Theo Lucius (19 december 1976) is een voormalig middenvelder van onder meer PSV, FC Den Bosch en FC Groningen. De drievoudig international is daarnaast, net als Harris Huizingh, een fervent sportvisser.

Lucius begon zijn loopbaan bij vv Heeswijk. Nadat hij ook voor BVV had gespeeld, kreeg hij op zijn 14e een plek in de jeugdopleiding van FC Den Bosch. Lucius begon zoals veel voetballers in de spits, maar zakte later terug naar het middenveld. Op zeventienjarige leeftijd kreeg Lucius een profcontract aangeboden van FC Den Bosch.

Zijn debuut kwam op 17 augustus 1996: in de bekerwedstrijd tegen Geldrop/AEK maakte Lucius meteen 3 doelpunten. Verder in het seizoen werd hij meteen een vaste waarde in het elftal: alle 34 competitiewedstrijden speelde Lucius mee, met daarin drie doelpunten. Ook in zijn tweede seizoen was Lucius vaste keus. Hiermee verdiende hij een transfer naar PSV.

Na één seizoen PSV werd besloten Lucius te verhuren aan FC Utrecht, waar hij weer een vaste waarde werd. Een jaar later keerde de verdediger samen met PSV’s nieuwe aankoop John de Jong terug uit Utrecht. In overleg met de technische staf kreeg Lucius de boodschap dat neb hem niet nog een jaar wilden verhuren. Hij kreeg namelijk de kans bij PSV. Vanaf dat moment was Lucius niet meer weg te denken uit de selectie van PSV. Meestal als bankzitter, maar er zouden ook veel basisplaatsen volgen. De verdediger was bijzonder veelzijdig, waardoor hij zich ontwikkelde tot de ideale ‘twaalfde man’.  Lucius kon centraal achterin spelen, rechts achterin, maar ook verdedigend op het middenveld en als rechtshalf kon hij prima uit de voeten.

Lucius won drie landskampioenschappen, één KNVB beker en driemaal de Johan Cruijff-schaal. In 2005 kwam Europees gezien Lucius’ grootste prestatie er ook nog eens bij: de halve finale van de Champions League werd gehaald. Nadat de eerste halve finale met 2-0 verloren ging, speelde Lucius een geweldige terugwedstrijd tegen AC Milan. Toch ging PSV niet naar de finale, omdat de 3-1 overwinning niet genoeg was.

In 2006 verliet Lucius PSV en tekende hij een contract bij Feyenoord. Na zes seizoenen PSV wilde hij graag eens wat anders. Een buitenlands avontuur leek het meest voor de hand te liggen voor de Eindhovense publiekslieveling, maar Lucius koos uiteindelijk toch voor Feyenoord. Na drie jaar vertrok hij uit Rotterdam en kwam hij via FC Den Bosch bij FC Groningen terecht.

Via nogmaals een jaar in Den Bosch verliet Theo Lucius via FC Eindhoven, RKC Waalwijk en nog heel even FC Eindhoven het profvoetbal.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *