Harris Huizingh (1963)

Harris Huizingh

Harris Huizingh (10 februari 1963) was een kopsterke aanvaller die alleen in Noord-Nederland heeft gevoetbald. De ‘Tovenaar van Ter Apel’ speelde bij FC Groningen, Veendam en op het laatst van zijn carrière ook nog voor SC Heerenveen.

Han Berger liet Huizingh in 1984 debuteren bij FC Groningen in de wedstrijd tegen Sparta. Na drie seizoenen maakte hij een verrassende transfer naar Veendam, omdat de nieuwe trainer Rob Jacobs het niet zag zitten in de Ter Apeler. In 1990 keerde Huizingh terug bij FC Groningen. Daar maakte hij mooie tijden mee. Als drijvende kracht op ‘nummer 10’ achter het sublieme spitsenduo Hennie MeijerMilko Djurovski werd Huizingh met de ‘Trots van het Noorden’ derde in de eredivisie. Hij speelde zo goed, dat toenmalig Ajax-trainer Leo Beenhakker hem naar Amsterdam wilde halen. Dat feestje ging niet door, FC Groningen vroeg teveel geld.

Langzaamaan raakten de Groningers daarna in een neerwaartse spiraal. In 1998 degradeerde de club zelfs, met naast Huizingh toch prima spelers als Erwin Koeman en Raymond Atteveld in de gelederen. In de eerste divisie speelde Huizingh onder trainer Jan van Dijk nog één seizoen in het Oosterpark, waarna hij als 36-jarige nog een transfer maakte naar aartsrivaal SC Heerenveen. Met die club speelde hij zelfs nog in de UEFA Champions League.

Na 419 wedstrijden en 83 competitiewedstrijden stopte de Tovenaar van Ter Apel in 2001 met zijn professionele voetbalcarrière. Op 19 april 2017 werd bekend dat Harris Huizingh stopt als hoofdtrainer van amateurclub Valthermond omdat hij het te druk heeft met zijn werk. Hij is werkzaam bij de regiopolitie Drenthe. Ook is Huizingh fanatiek wedstrijdvisser.

(Foto ANP – Ruud Hoff)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *